54.226.55.151 US
 

Odbor za Ustav i Poslovnik o izmjenama saborskog Poslovnika

Piše:
četvrtak, 15.4.2004. 15:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ČLANOVI saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik danas se nisu usuglasili oko radne verzije izmjena saborskog Poslovnika u dijelu koji se odnosi na aktualno prijepodne HDZ ustraje na ždrijebanju, oporba se protivi.

Odbor će na idućoj sjedinici, u utorak, pokušati utvrditi konačnu verziju izmjena Poslovnika te ju uputiti u saborsku proceduru.

Prema radnoj verziji, koju je predstavio predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković, redoslijed zastupnika koji postavljaju pitanja članovima Vlade utvrđivao bi se ždrijebom.

Predsjednik Sabora bi, po tom prijedlogu, odredio jednog zastupnika koji bi, uz nazočnost predsjednika saborskih klubova, obavio ždrijebanje te utvrdio listu za postavljanje pitanja. Zastupnici bi, 24 sata prije početka saborske sjednice, u pismenom obliku Vladi poslali najavu, koja bi sadržavala njihovo ime, ime člana Vlade kojega žele propitivati te kratak sažetak pitanja.

Nezavisnim i zastupnicima manjina osiguralo bi se pravo na postavljanje pitanja (svako peto, deseto ili slično), a jedan sat prije početka sjednice, u slučaju novih aktualnih tema, mogao bi se mijenjati redoslijed za pitanja, pa i promijeniti njihov sadržaj.

SDP-ovci, pak, ustraju na stavu da bi se ždrijebanjem poništila bit aktualnog prijepodneva da oporba propituje Vladu, jer je HDZ-ovih zastupnika najviše pa je i najveća vjerojatnost da će postaviti najviše pitanja.

SDP-ovac Mato Arlović predložio je da aktualno prijepodne traje punih četiri sata, a ne kao do sada "u pravilu četiri sata", što je, vjeruje, dosta vremena da svaki zastupnik uspije postaviti pitanje. Na taj način, ističe, nema potrebe za ždrijebanjem.

Usprotivio se i prijedlogu da zastupnici u najavi članove Vlade izvijeste što ih žele pitati, već predlaže da samo navedu područje na koje se pitanje odnosi.

"Ako idemo na ždrijebanje onda aktualno prijepodne možemo zvati satom prijepodnevne fortune", rekao je HNS-ovac Dragutin Lesar, ustrajući u stavu da od 40 pitanja njih 24 postavi oporba.

HDZ-ovac Luka Bebić odbacio je bilo kakvu mogućnost da oporba ima "ekskluzivan položaj", ističuči da je ždrijebanje jedino pravedno rješenje za sve zastupnike bez obzira kojoj stranci pripadaju.

Predložio je i da se kroz izmjene Poslovnika jasnije uredi pitanje kada i u kojim uvjetima predsjednik kluba može zatražiti stanku.

Smatra da predsjednik kluba mora obrazložiti zašto traži stanku, da nakon stanke može govoriti samo pet, a ne 15 minuta, da se stanka ne može tražiti prije utvrđivanja i prelaska na dnevni red, kao ni kada je riječ o nekoj temi koja nije vezana uz rad Sabora.

S tim se nije složio Arlović, upozorivši da se predsjedavajućem ne bi smjelo dati diskreciono pravo da procjenjuje ima li neki klub razloga za stanku ili ne.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije