54.80.189.255 US
 

Odbor za zakonodavstvo podržao predloženi Zakon o sprječavanju sukoba interesa

Piše:
utorak, 2.9.2003. 16:59
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ODBOR za zakonodavstvo Hrvatskog sabora podržao je danas Konačni prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji uređuje standarde ponašanja hrvatskih dužnosnika.

Zakonom je predviđeno osnivanje posebnog povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, čije članove bira Sabor. Zadaća je povjerenstva da nadzire djelovanje dužnosnika, da tumači primjenu zakonskih načela i provodi postupke kada postoji osnovana sumnja da je došlo do sukoba interesa.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Dubravko Palijaš izvijestio je da je u konačnom zakonskom tekstu proširen krug dužnosnika i osoba iz Oružanih snaga RH na koje bi se zakon primjenjivao, a prihvaćeno je i da se predloženi zakon odnosi i na dužnosnike koji će na dužnosti biti u trenutku njegova stupnja na snagu.

Zakon je podržan jednoglasno. Na sjednici nisu bili oporbeni zastupnici, a oni iz koalicije o predloženom zakonu nisu raspravljali jer će njihove stavove, naveli su, na plenarnoj sjednici iznijeti predstavnici njihovih zastupničkih klubova.

Odbor je podržao Konačni prijedlog zakona o pošti, kojim se ograničava monopol HP-a u pružanju poštanskih usluga.

HP-u je ostavljeno rezervirano područje monopola za pošiljke čija masa ne prelazi sto grama. Te će pošiljke moći isporučivati i druge pravne osobe registrirane za pružanje poštanskih usluga, no po tri puta većoj cijeni.

Predloženim zakonom predviđeno je osnivanje neovisnoga regulatornog tijela za poštansku djelatnost u okviru kojega će djelovati Vijeće za poštanske usluge, koje će pravnim osobama davati dozvole za obavljanje poštanskih usluga.

Definirana je i kurirska djelatnost, za koju će dozvole također davati vijeća, a nadzor nad kurirskom djelatnošću provodit će poštanski inspektor.

Predviđeno je subvencioniranje HP-a iz državnog proračuna u slučaju da rashodi HP-a premaše prihode.

Zastupnici su u raspravi upozorili da je sporazumom kojim je Hrvatska pristupila WTO-u predviđena potpuna liberalizacija kurirske djelatnosti, koju, smatraju, predloženi zakon ne bi trebao regulirati.

Jednoglasnu podršku članova Odbora dobio je i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kojim je predviđeno uvođenje spomeničke rente i pravnim osobama koji ne koriste spomeničku baštinu, ali od nje neizravno imaju koristi.

Tako bi spomeničku rentu primjerice, morala plaćati i turistička poduzeća u blizini spomenika.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije