54.198.122.70 US
 

Odgoda avisa Europske komisije o kandidaturi Hrvatske za EU?

Piše:
utorak, 30.3.2004. 21:49
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

IAKO u zadnje vrijeme od visokih dužnosnika EU-a, kao i saborske oporbe, stižu samo pohvale novoj hrvatskoj Vladi, moguće je da će Europska komisija odgovoditi donošenje avisa o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU.

Tu je mogućnost u razgovoru za Jutarnji list najavio šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, Jacques Wunenberger.

"Ni u čijem interesu nije da Komisija da negativno mišljenje. Naš je cilj da se Hrvatska priključi Uniji što je prije moguće. Ima još otvorenih pitanja i zna se koja su to pitanja. Ako se u slijedećih nekoliko tjedana ne usaglasimo o određenom broju pitanja, Komisija će radije odgoditi objavu avisa dok ne bude u poziciji da izda pozitivan avis, jer to je naš cilj." - kazao je Wunenberger.

"Istina je da ne možemo razvlačiti stvar unedogled. Ako vidimo da se stvari ne kreću, najvjerojatnije je da će naša politička odluka biti da se avis objavi takav kakav jest. Očito je da u Komisiji avis o Hrvatskoj neće biti puka procedura pisanja i razmjene dokumenata među stručnjacima, o njemu će se u Komisiji raspraviti na najvišoj razini. Ako se ustanovi da su neka pitanja otvorena, odlučit će se da se pripremi avis bez jasnog zaključka. Naprosto ćemo izvijestiti o trenutnoj situaciji."

Što se tiče procesa ratifikacije SSP-a, kojeg su zaustavile Nizozemska i Velika Britanija nakon što je u hrvatskom Saboru odlučeno da se general Janko Bobetko ne izruči Haagu, Wunenberger je ustvrdio kako te dvije zemlje nisu jedine koje još uvijek imaju rezerve prema hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU.

"Govoriti da samo Nizozemska i Velika Britanija imaju rezerve prema Hrvatskoj suradnji s Haagom je potpuno pogrešno. Ono što se događalo u vrijeme Bobetkove optužnice pokazalo je da Vlada nema volju za potpunom suradnjom s Haagom." - izjavio je Jacques Wunenberger.

Prema Wunenbergeru, Europska komisija za donošenje avisa čeka još samo mišljenje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

"Ponovna procjena neće biti moguća ako Carla del Ponte ne kaže da je potpuno zadovoljna suradnjom. U tom slučaju avis ide samo kao definiranje trenutnog stanja. Komisija s Hrvatskom ima slučaj u kojem postoji pravi jaz između odličnih pokazatelja na nekim područjima. kao što je makroekonomija, i teških problema na drugima, kao što su pravosuđe, Haag i pitanje povratnika." - zaključio je Wunenberger.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije