54.196.47.145 US
 

Odgojni domovi: Razdvojit će se skrb o težim i lakšim počiniteljima te o djeci s psihičkim poremećajima

Piše:
petak, 20.2.2004. 16:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SKRB o maloljetnicima u odgojnim domovima u novoj bi mreži ustanova trebala biti u najvećoj mjeri prilagođena svakom korisniku, a radi sprječavanja nasilja odvojit će se skrb o težim i lakšim počiniteljima kaznenih djela te o djeci s psihičkim poremećajima, zaključeno je na današnjem sastanku u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Na sastanku su sudjelovali ravnatelji 11 odgojnih domova, stručni voditelji i ravnatelji najvećih hrvatskih centara za socijalnu skrb, koji su predložili kratkoročne i dugoročne mjere za unaprjeđenje toga djela socijalne skrbi.

"Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nije zadovoljno stanjem u odgojnim domovima i spremni smo tu situaciju riješiti. Ne možemo je potpuno riješiti bez ostalih resora, kao što su pravosuđe i prosvjeta, ali želimo preuzeti vodeću ulogu u budućem razvoju odgojnih domova", rekao je državni tajnik za socijalnu skrb Nino Žganec novinarima nakon skupa.

Najavio je da će u ovoj godini biti pojačan zakonodavni rad i praktična primjena mjera.

Stručnjaci smatraju da kratkoročno treba prilagoditi postojeće programe svakom korisniku doma i njegovim specifičnim problemima.

U tom smislu osnovat će se ustanove ili odjeli za tretman djece s psihičkim smetnjama u razvoju, koji uključuju sociopedagoški i zdravstveni tretman, te odvojiti skrb o štićenicima koji su počinili teža kaznena djela od onih s lakšim prijestupima kako bi se spriječilo nasilje, koje je eskaliralo u posljednje vrijeme.

Ove će godine biti zaposleno novih 25 stručnjaka u odgojnim domovima, no u idućem bi razdoblju povećanje broja zaposlenih ovisilo o novim projektima. Pritom je naročito istaknuta potreba stalne edukacije postojećih kadrova.

Među dugoročne mjere je svrstano donošenje zakona o izvršenju sankcija za maloljetnike te pravilnika o izvršenju odgojnih mjera, koji bi trebao biti putokaz odgajateljima što poduzeti u određenim situacijama.

Žganec ističe da se prijedlog mreže ustanova može usvojiti odmah, ali će njezin ustroj ovisiti o materijalnim mogućnostima države.

Socijalna skrb je u državnom proračunu za ovu godinu dobila isti iznos sredstava (tri milijarde kuna) kao lani, ali će sav novac predviđen za kapitalne investicije i zapošljavanje biti usmjeren u sustav odgojnih domova.

Upitan što misli o zahtjevu lokalne zajednice za preseljenjem Odgojnog doma iz Malog Lošinja, Žganec je odgovorio kako to nije moguće, a takav prijedlog lokalne zajednice nije pošten.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije