54.224.234.8 US
 

Odluka o istrazi protiv Canjuge i Batarela odgođena zbog nepotpunog spisa

Piše:
srijeda, 23.7.2003. 14:56
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZBOG nepotpunog spisa izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas nije donijelo odluku u slučaju bivšeg zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Krunoslava Canjuge i zagrebačkog odvjetnika Mirka Batarela osumnjičenih za primanje i davanje mita.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) krajem svibnja je osumnjičio i zatražio istragu protiv Canjuge i Batarela, no istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić nije se složio sa USKOK-ovim zahtjevom.

U slučajevima kada istražni sudac izrazi neslaganje sa zahtjevom tužiteljstva predmet se upućuje izvanraspravnom vijeću na konačnu prvostupanjsku odluku, što je učinjeno i u ovom predmetu.

Izvanraspravno vijeće danas je održalo sjednicu, no zaključilo je da se bez uvida u neke sudske i državnoodvjetničke spise odluka ne može donijeti, pa je vijeće od suca Šćekića zatražilo tu dodatnu dokumentaciju kako bi donijelo odluku, doznaje se od zamjenika predsjednika suda Branka Hrvatina.

USKOK je u istražnom zahtjevu obrazložio kako osnovana sumnja da su Canjuga i Batarelo počinili kazneno djelo, između ostalog, proizlazi iz materijala prikupljenih posebnim mjerama tajnog nadzora, odnosno prisluškivanjem telefona. U istražnom se zahtjevu navodi da su se te mjere provodile temeljem naloga istražnog suca, no u spisu dostavljenom izvanraspravnom vijeću toga nema, kao ni nekih drugih sudskih i državnoodvjetničkih spisa.

Istražni sudac Šćekić bi, nakon što prikupi dodatnu dokumentaciju, spis trebao vratiti izvanraspravnom vijeću.

Vijeće se može složiti s njegovom odlukom ili prihvatiti zahtjev USKOK-a i pokrenuti istragu, a na odluku vijeća stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Šćekić se prije desetak dana nije složio sa zahtjevom za istragu protiv Canjuge i Batarela jer je ocijenio kako iz USKOK-ovih dokaza ne proizlazi osnovana sumnja da je Batarelo davao, a Canjuga primao mito i zauzvrat ga obavještavao o postupanju i odlukama Državnog odvjetništva u predmetima u kojima je Batarelo branio osumnjičene.

Za odavanje službene tajne, drugo kazneno djelo za koje je Canjuga osumnjičen, istraga nije pokrenuta jer je za to djelo predviđena zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine, a zakon u tom slučaju ne predviđa provođenje istražnog postupka.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije