ODRŽAN PROSVJED PROTIV 0,00 PROMILA ALKOHOLA

U organizaciji Sindikata Istre i Kvarnera te pulske udruge "Mladi grada" večeras je u Puli održan javni prosvjed protiv odredbe o 0,00 promila alkohola u krvi u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Na prosvjedu se okupilo dvjestotinjak Puljana, a predsjednik Sindikata Bruno Bulić rekao je da je taj zakon "protuhrvatski i protugospodarski" te kako je njime "hrvatska Vlada sama sebi zabila autogol".

"Ovim prosvjedom ne želimo protežirati vožnju u alkoholiziranom stanju, nego od Vlade tražimo da vrati Zakon u okvire mediteranskih zemalja. Ako je u drugim sredozemnim državama dopuštena količina alkohola u krvi od 0,80 promila, onda od Vlade tražimo da vrati odredbu po kojoj se može voziti s prijašnjih dopuštenih 0,5 promila alkohola u krvi", istaknuo je Bulić.

Dodao je kako je Vlada tim zakonom "dosadašnje uredne građane i vozače smjestila s druge strane zakona" samo da bi s njima, kako je rekao, "na prljav način napunila svoj proračun".

Po njegovu mišljenju, ako je policija htjela kažnjavati vožnju u alkoholiziranom stanju, mogla je to činiti i do sada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potporu javnom prosvjedu u Puli svojim je dolaskom dao i IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin, koji je u izjavi za novinare istaknuo da je njegova stranka uputila u proceduru prijedlog zakona da se ponovno vrati 0,5 promila alkohola u krvi te da se smanje drastične kazne. Kajin je ocijenio da je takav zakon neprirodan, neprovediv i protivan zdravom razumu.

"Nije točno da se ovim zakonom puni državni proračun. Naprotiv, ovaj zakon izravno ide protiv proračunskih interesa jer - koliko god policija bila revna - kroz gubitak prometa u ugostiteljskim objektima i najrevnija policija ne može priskrbiti toliko sredstava koliko će ih proračun izgubiti", zaključio je Damir Kajin.

Kolona vozila, kamiona i motora zatim se pulskim ulicama sporo uputila prema gradskome kupalištu Valkani.

(Hina) xdsp ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara