54.156.76.187 US
 

Održan sastanak komisije za odnose s vjerskim zajednicama i i Biskupske komisije HBK za odnose s državom

Piše:
ponedjeljak, 5.4.2004. 15:08
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U MINISTARSTVU kulture održan je danas sastanak vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i Biskupske komisije HBK za odnose s državom te mješovitih povjerenstava i komisija Vlade RH i Katoličke crkve na kojem je utvrđeno stanje provedbe ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Nakon dvosatnog sastanka predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama ministar kulture Božo Biškupić izjavio je da su razgovarali o pitanjima odnosa države s vjerskim zajednicama, ističući da se to u prvom redu odnosi na pravna pitanja koja proizlaze iz ugovora koje je hrvatska država potpisala sa Svetom Stolicom. Tim se ugovorima rješavaju pravna i gospodarska pitanja, pitanje vjeronauka i vjerskog odgoja u javnim školama i predškolskim ustanovama, pitanje dušobrižništva u oružanim snagama te zatvorima.

Biškupić je dodao da se razgovaralo i o prioritetima koji se moraju zajednički rješavati, sadašnjem stanju u odnosima države s vjerskim zajednicama i o zatečenoj situaciji.

Predsjednik Biskupske komisije HBK za odnose s državom požeški biskup Antun Škvorčević izrazio je zadovoljstvo da je nakon sto dana Vlade započeo i taj dio poslova zajedničkih za Crkvu i državu.

Ponovio je da su ustvrdili stanje do sada učinjenog na provedbi ugovora između Hrvatske i Svete Stolice podsjetivši da je zadnji ugovor potpisan 1998. U razgovoru smo naznačili sadržaj i metode rada potkomisija, izrazivši nadu da će taj rad biti uspješan. Za pitanja koja traže dublja promišljanja tražit će se više vremena, rekao je biskup Škvorčević.

Na pitanje novinara koji su prioriteti u rješavanju pojedinih pitanja, Škvorčević je kazao da su prioriteti ono što još prema ugovorima nije provedeno.

Škvorčević je također istaknuo kako treba riješiti pitanje pastorala u bolnicama, lječilištima, staračkim domovima. Što se tiče provedbe ugovora sa Svetom Stolicom o gospodarskim pitanjima, povrat imovine jedno je od vrlo slojevitih pitanja o kojima danas konkretno nismo razgovarali. Držimo da su to pitanja kojima se moraju baviti crkvene i državne potkomisije.

Zaključeno je da će daljni rad voditi mješovita povjerenstva Vlade i Katoličke crkve za rješavanje pravnih pitanja, očuvanje kulturne i umjetničke baštine Katoličke crkve, za vjeronauk u javnim školama i vjerski odgoj u javnim predškolskim ustanovama, kao i za rješavanje gospodarskih pitanja i izradu popisa imovine oduzete Katoličkoj crkvi za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije