Održana konferencija "Suvremeno upravljanje lokalnom samoupravom"

Konferencija "Suvremeno upravljanje lokalnom samoupravom", kojoj je prisustvovalo više od 300 predstavnika gradova i općina, konzultanata za lokalnu samoupravu, predstavnika USAIDova Projekta reforme lokalne samouprave i hrvatskih vlasti, održana je danas u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Tom je prigodom svečano otvoren i Program sufinanciranja konzultantskih usluga pri uvođenju suvremenih sustava javne uprave u jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj, koji je dio Projekta reforme lokalne samouprave Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), priopćila je Hrvatska udruga konzultanata lokalne i regionalne samouprave (HUKON) .

"USAID-ov Projekt reforme lokalne samouprave, koji provodi The Urban Institute, već niz godina pruža potporu strateškoj reformi jačanja sektora lokalne samouprave u Hrvatskoj. Cilj mu je povećati sposobnost lokalnih samouprava da bolje upravljaju svojim resursima i učinkovitije izlaze u susret potrebama svojih građana, te na taj način ispune neke od bitnih pretpostavki za pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji", istaknuo je u svom pozdravnom govoru William Jeffers, direktor Misije USAID-a u Hrvatskoj.

Radi pomoći u provedbi reforme prošle je godine pokrenut i Program sufinanciranja konzultantskih usluga, a USAID je pristao ponoviti taj program i u 2004. godini, te pružiti gotovo milijun američkih dolara pomoći gradovima i općinama u Hrvatskoj, naglasili su u svojoj prezentaciji Krzysztof Chmura, zamjenik direktora The Urban Institutea, i Dario Runtić, administrator Programa sufinanciranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu Zvonimir Mršić i državni tajnik pri Središnjem državnom uredu za upravu Antun Palarić rekli su da Vlada podržava decentralizaciju te da su u tijeku i značajne promjene zakonodavnog okvira o lokalnoj samoupravi i upravi.

Nedavno je u Bjelovaru, Crikvenici, Osijeku, Rijeci i Varaždinu predstavljeno pet modela javne uprave, prilagođenih hrvatskim prilikama, čime je završena početna faza Projekta reforme lokalne samouprave. Ti modeli predstavljaju konkretne korake i metodologiju koji jedinicama lokalne samouprave pomažu da bolje upravljaju vlastitim financijama, imovinom, gospodarskim razvojem, te da uvedu informatizaciju i otvore proces odlučivanja prema građanima.

Kao primjer uspješne primjene svih pet modela direktor Projekta pri The Urban Instituteu Maris Mikelsons naveo je grad Glinu.

(Hina) xpp yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara