ODRŽANA TRIBINA O ŽIVOTU I RADU KNJIŽEVNIKA ANTE SEKULIĆA

Tribina o životu i radu hrvatskog književnika Ante Sekulića održana je večeras u prostorijama Hrvatske kulturne zaklade u njegovoj nazočnosti.

O Sekulićevu životu i radu govorio je hrvatski književnik iz Subotice Milovan Miković koji je rekao da je poznavanje jezika (slavenskih, svjetskih, klasičnih i madžarskog) od značaja za Sekulićev znanstveni rad, poglavito iz povijesti zavičaja.

Kako je dodao, još kao gimnazijalac 1938. Sekulić je dobio nagradu Subotičke matice za svoj kraći povijesni rad o Bačkoj, a početkom prosinca iste godine objavljena mu je i prva pjesma posvećena Bezgrešnoj Djevici Mariji.

Godine 1947. Ante Sekulić optužen je na šest mjeseci strogog zatvora "zbog rušenja bratstva i jedinstva", a po izlasku iz zatvora počinje raditi kao srednjoškolski i visokoškolski profesor u Sinju, Kninu, Pazinu, Kominu i drugim mjestima, rekao je Miković.

U razdoblju od kraja tridesetih do kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća kroz poetski opus Ante Sekulića provlače se motivi zavičaja i tuga za prerano preminulom majkom, napomenuo je Miković, ali i kršćanske teme budući da jedinu utjehu za vrijeme robijanja 1947. ali i onog drugog robijanja 1972. Sekulić pronalazi u Bogu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je kasnije u razgovoru sam Sekulić potvrdio, dvije su bitne odrednice njegova života i rada: salaš i kršćanstvo.

Miković je najavio kako se uz pedesetak knjiga i šest stotina objavljenih znanstvenih radova, za kraj ove godine očekuje i izlazak iz tiska Sekulićeva rječnika bačkih Hrvata.

Ante Sekulić rođen je 1920. u Tavankutu, pučku školu završio je u Subotici, a kroatistiku i klasičnu filologiju diplomirao je u Zagrebu gdje je kasnije i doktorirao s tezom o govoru bačkih Hrvata. Sekulić je dopisni član HAZU-a, član je Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske, hrvatskog P.E.N.-a, Hrvatskog filološkog društva i drugih društava. Također, redoviti je član Papinske marijanske akademije u Rimu i nekih drugih inozemnih znanstvenih udruga.

(Hina) xsdju yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara