54.81.68.240 US
 

OESS o Lori: Potrebna bolja obuka zaposlenih u pravosuđu i bolja međudržavna suradnja

Piše:
petak, 20.8.2004. 16:09
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ODLUKA Vrhovnog suda RH o ukidanju oslobađajuće presude u tzv. slučaju Lora i zahtjev za ponavljanjem suđenja, iznova pokazuje da je svim stranama u hrvatskom pravosuđu potrebna bolja obuka za suđenje ratnom zločinu, priopćio je u petak voditelj misije OESS-a Peter Semneby.

Vrhovni je sud u četvrtak ukinuo presudu prvostupanjskog Županijskog suda u Splitu, kojom se osmorica optuženika, bivših vojnih policajaca, oslobađaju za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u vojarni Lora i zatražio ponavljanje suđenja pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

"Presuda Vrhovnog suda pokazuje da je potrebno dodatnom obukom za suđenje ratnih zločina obuhvatiti sve županijske suce i tužitelje", kaže voditelj hrvatske misije Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi.

Vrhovni sud je obrazložio da sud u Splitu nije proveo sve raspoložive dokaze, neopravdano je odbio veći broj dokaza predloženih po optužbi a zbog čega je činjenično stanje ostalo manjkavo i nepotpuno utvrđeno.

"Kako mnogi svjedoci koji nisu bili saslušani žive u Srbiji i Crnoj Gori, u presudi (Vrhovnog suda) ističe se važnost poboljšanja suradnje u pravosuđu među državama", upozorava Semneby.
On ističe da se obrazloženje Vrhovnog suda poklapa s primjedbama koje je OESS upućivao prateći suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj, gdje je od siječnja 2002. do kolovoza 2004. Vrhovni sud poništio 47 od 70 presuda Županijskih sudova.

OESS je u lipnju objavio dva izvješća o ratnim zločinima u kojima priznaje određena poboljšanja ali i ukazuje na područja u kojima se traže dodatne reforme, piše Semneby i zaključuje da je misija, koja je sudjelovala u početnim seminarima obuke sudaca i tužitelja za suđenje ratnih zločina spremna i dalje pomagati u tom procesu.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije