okrugli stol o tripartitnom dijalogu u hrvatskoj

Na kraju provedbe dvogodišnjeg projekta tripartitnog dijaloga u Hrvatskoj, predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca zaključili su danas da je suradnja socijalnih partnera u protekle dvije godine rezultirala važnim uspjesima.

O učincima projekta tripartitnog dijaloga, koji su financirale američke organizacije USAID i MSI, socijalni partneri raspravljali su na okruglom stolu o značaju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj.

Predstavnik MSI-a Joe Lowther ustvrdio je da je u sklopu projekta ostvaren napredak na području mirenja u radnim odnosima, a neuspjehom je ocijenio što se socijalni partneri nisu obvezali razvijati Ured za socijalno partnerstvo.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća i Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako je u proteklom razdoblju ostvaren veliki napredak jer je postavljen temelj socijalnog partnerstva ispod kojega se ne može ići.

No, zamjerio je Vladi što se s njezine strane okruglom stolu odazvao samo državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković, iako joj je to bila prilika da pokaže jasnu poruku kako se opredjelila za socijalno partnerstvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vranković je istaknuo da je opredjeljenost Vlade za socijalni dijalog neupitna dodavši da za stanje u društvu nije odgovorna samo Vlada, nego i poslodavci i sindikati.

Po mišljenju glavnog ravnatelja Hrvatske udruge poslodavaca Bernarda Jakelića, najslabija karika u lancu socijalnog dijaloga je Vlada.

"Često se nalazimo u situaciji kada se samo deklarativno pristupa socijalnom dijalogu", rekao je Jakelić dodavši kako smo ipak na dobrom putu jer se razina društvene svijesti mijenja.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara