54.156.37.174 US
 

Okrugli stol o zdravstvenim osiguravajućim društvima

Piše:
ponedjeljak, 4.4.2005. 15:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

CROATIA zdravstveno osiguranje organiziralo je danas okrugli stol "Komercijalna osiguravajuća društva kao dio sustava zdravstvenog osiguranja u RH" kojim se, u povodu svoje prve godišnjice djelovanja, željelo uključiti u osmišljavanje novog modela zdravstvenog osiguranja, posebice u području dopunskog i privatnog osiguranja.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) najavili su promjene Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti nezadovoljni postojećim sustavom jer generira nove troškove. Prve smjernice novog sustava trebale bi biti predstavljene u lipnju.

Direktor HZZO-a Većeslav Bergman ističe kako je sadašnji model dopunskog zdravstvenog osiguranja, s premijama od 80 i 50 kuna, neodrživ jer je doveo do nekontrolirane potrošnje lijekova i porasta specijalističko-konzilijarnih usluga. Dopunsko osiguranje bilježi stalne gubitke koji su na kraju 2004. iznosili 120 milijuna kuna, rekao je Bergman.

Smatra da postojeći model dopunskog osiguranja treba mijenjati i izuzeti iz osnovnog osiguranja.

Predsjednica Uprave Croatia zdravstveno osiguranje Viktorija Bradić smatra da je potrebno promijeniti sadašnju ulogu HZZO-a koji više ne smije biti monopolist u zdravstvenom osiguranju.

HZZO se, po njezinu mišljenju, treba okrenuti osnovnom osiguranju i definirati tzv. zdravstvenu košaricu usluga na koje osiguranici imaju pravo, na koju će se zatim s premijama dopunskog i privatnog osiguranja nadovezati privatni osiguravatelji.

"U Hrvatskoj je trenutno šest-sedam zdravstvenih osiguravatelja koji su spremni za sadašnju policu dopunskog osiguranja od 80 kuna, koja pokriva samo participaciju, ponuditi viši medicinski standard", rekla je Bradić.


Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije