Opatija: Novinari i nakladnici prvi put zajedno raspravljaju o problemima hrvatskih medija

NA MEĐUNARODNOJ konferenciji "Hrvatski mediji u demokratskom pluralizmu" danas su se u Opatiji prvi put okupili novinari i nakladnici te predstavnici njihovih udruga kako bi razgovarali o najaktualnijim problemima hrvatskih medija.

Novinari i nakladnici okupili su se u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer, Hrvatske udruge novinskih nakladnika i Međunarodnog centra za edukaciju novinara, a u suradnji s Ministarstvom kulture, saborskog Odbora za informiranje i Hrvatskog novinarskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U središtu su pozornosti pitanja novinarske etike i transparentnosti vlasništva u medijima. Kao podloga za raspravu poslužila su iskustva u primjeni njemačkog i švedskog modela samoregulacije novinarske profesije, kao i njihova iskustva u nadzoru vlasništva u medijima.

Podržana je inicijativa da se osnuje vijeće, koje bi zamijenilo sadašnje Vijeće časti, jer su u njemu sada sami novinari, a u novome bi, uz novinare, bili i nakladnici te eventualno predstavnici civilnog društva. Tako bi se, kako je rečeno, učinkovitije zaštitilo novinarske slobode, ali i omogućio nadzor nad poštivanjem pravila novinarske profesije.

Konferencija završava sutra izjavom za javnost o stajalištima bitnim za unaprjeđenje novinarske profesije i medijske scene u Hrvatskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara