Opatija: Vijeće Europe istaknulo pojam kulturne demokracije

NAČELNICA Odsjeka za kulturnu politiku i djelovanje Vijeća Europe Vera Boltho upozorila je danas na važnost kulturne demokracije, odnosno da treba zaštititi različite kulturne identitete.

Ti različiti kulturni identiteti moraju pronaći način izražavanja kako ne bi bili potisnuti i moraju se uključiti u sve tokove kako bi se spriječile napetosti i sukobi, kazala je Boltho na današnjoj konferenciji za novinstvo u povodu svršetka Konferencije ministara kulture VE-a u Opatiji.

Ustvrdila da je VE najveći prostor koji može osigurati provedbu danas u Opatiji prihvaćene Deklaracije o interkulturalnom dijalogu i sprječavanju sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Boltho je najavila osnivanje mreže gradova u kojima je izražena višekulturalnost, i koji bi mogli izmjenjivati dobra i loša iskustva. Predviđeno je da u toj mreži, među ostalima, budu Pula, Tuzla, Nikozija i Belfast. Najavila je i pokretanje godišnjih foruma o interkulturalnosti, a prvi bi se održao u Sarajevu.

Ministar kulture Antun Vujić kazao je da će se u skladu s Deklaracijom izmjenjivati zakonodavna iskustava te dobra praksa i načela ne samo među državama nego i unutar pojedinih država.

Najavivši osnivanje radne skupine na razini VE-a koja će pratiti primjenu Deklaracije, kazao je da su interkulturalni dijalog i sprječavanje sukoba bitni za područja na kojima su "izbijali sukobi zbog zlouporabe kulture, t.j. kad je kultura postajala ideologijom".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara