Osijek: povećan broj ovisnika

Po najnovijim podatcima prošle je godine osječki Centar za prevenciju i liječenje ovisnosti povećao broj pacijenata za 132, a samo od početka ove godine za 14 pa ih se ukupno liječi 505, doznaje se od dr. Marije Kribl, voditeljice Centra koji djeluje od 2000.

Među novim ovisnicima 29 je ovisnika o heroinu, a posebno zabrinjava sve veći broj mladih ovisnih o extasyju i tabletama, osobito amfetaminu, rekla je dr. Kribl, koja je izvješće o radu toga centra dostavila Vladinu Uredu za prevenciju ovisnosti.

Broj ovisnika među sve mlađom populacijm kojima prva droga više nije marihuana nego extasy sve brže raste i to je posebno opasno jer mladi nisu svjesni koliko su on štetan, posebice za mozak, upozorila je i dodala da je ta droga najpristupačnija jer se prodaje po niskoj cijeni, otprilike za 20 kuna. U razgovoru s mladima doznajem kako ta droga bolje djeluje od alkohola, a jeftinija je, istaknula je i ponovno upozorila da se nakon uzimanja "tabletica" vrlo brzo prelazi na marihuanu, a onda na heroin. Roditelji moraju znati da im djeca na tzv. technopartyjima uglavnom ulaze u svijet droge, tvrdi dr. Kribl.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda statistički broj konzumenata lakih droga u dobi od 11 do 15 godina pada, ne smatram da je u toj skupini smanjeno uzimanje lakih droga, nego su izmijenjeni pravni propisi stvorili lažnu sliku, dodala je. "Posjedovanje neke psihoaktivne tvari prebačeno je s kaznene u prekršajnu odgovornost pa se smanjio i broj upućenih pacijenata iz državnog odvjetništva", izjavila je dr. Kribl, navevši da je "uzimanje psihoaktivnih tvari u stalnu porastu, unatoč tomu što to službena statistika ne bilježi zbog promijenjena zakonodavstva".

(Hina)xvs yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara