Osijek: predložena smjena nadzornog odbora i uprave slobodne zone

Osječkobaranjsko Županijsko poglavarstvo predložilo je na današnjoj sjednici da se zbog nepravilnosti u poslovanju na idućoj skupštini osječke Slobodne zone opozovu Nadzorni odbor i Uprava te obavi revizija koja bi trebala utvrditi pravo stanje u tome poduzeću, koje je ocijenjeno nezavidnim.

Upravi se uz ostalo zamjera što je poduzeće prvi put nakon osnutka u blokadi, što je sklapala štetne ugovore, nenamjenski trošila novac Županije, većinskog vlasnika Zone, te netočno prikazivala poslovanje tvrtke za prošlu godinu.

Župan Krešimir Bubalo ustvrdio je kako je Uprava netočno prikazala prošlogodišnje prihode na temelju kojih ispada da je Slobodna zona poslovala s dobiti, inače bi, kako smatra, bez potpore iz županijskog proračuna od 800.000 kuna i nerealno prikazanih prihoda bila na gubitku od 1,9 milijuna kuna.

Upravi se zamjera i izvansudska nagodba kojom je osječkoj luci "Tranzit" priznala tražbinu od 500.000 kuna, iako je financijsko-knjigovodstvenim vještačenjem utvrđeno da je potraživanje neutemeljeno i da je to nekorektno ponašanje prema nekim korisnicima Zone čime je, rečeno je na sjednici, nanesena šteta županijskim interesima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Uprave Džafer Pepić pokušao je obrazložiti neke poteze Uprave, ali je nakon brojnih primjedaba članova Poglavarstva kazao da se osjeća "kao na optuženičkoj klupi". Dodao je kako će na pitanja o poslovanju u cijelosti odgovoriti u izvješću skupštini društva 28. travnja.

Predsjednik Županijske skupštine Branimir Glavaš (HDZ) ocijenio je kako se bivša koalicijska vlast, s tadašnjim županom Ladislavom Bognarom (SDP) na čelu, koristila Slobodnom zonom za obračun s HDZ-om te da je "politički likvidirala" bivšu Upravu. Zatražio je da se rasvijetle sve nepoznanice u poslovanju Slobodne zone te ustraje u traženju odgovornosti članova Uprave ako se analizom poslovanja utvrdi da je nenamjenski trošen novac.

(Hina) xpp yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara