54.162.253.34 US
 

Osijek: Sjednica Saborskog odbora za pritužbe i predstavke

Piše:
ponedjeljak, 22.9.2003. 14:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SABORSKI Odbor za predstavke i pritužbe zaključio je danas u Osijeku kako potkraj ovoga ili početkom idućega tjedna namjerava inicirati sastanak s glavnim vjerovnicima i predstavnicima radnika županjskih tvrtaka u stečaju "Lužnjak" i "Fooder", kako bi se osigurala što brža isplata radničkih potraživanja.

Ispred zgrade osječkog Gradskog poglavarstva, u kojoj se održavala sjednica, mirno je prosvjedovalo pedesetak radnika "Lužnjaka", kojima se nakon sjednice obratio predsjednik Odbora Anto Đapić kazavši kako su predstavke bivših radnika tih poduzeća, koji su ostali bez posla i bez plaća, istoga karaktera te da je postignut dogovor o organiziranju sastanka podnositelja predstavki i glavnih vjerovnika.

"Namjera nam je pokušati pronaći model kojim bi glavni vjerovnici, a riječ je uglavnom o državnim institucijama, na temelju Stečajnog zakona prepustili pravo prvenstva naplate potraživanja radnicima Lužnjaka i Foodera jer su njihova potraživanja minimalna u odnosu na sva druga potraživanja", rekao je Đapić.

Kazao je da ukupna potraživanja radnika tih poduzeća iznose malo više od 7 milijuna kuna, da ima vjerovnika koji potražuju po 50 milijuna kuna te kako će Odbor "učiniti maksimum da bi se to razriješilo".

"Riječ je o složenom i teškom problemu socijalne naravi i vjerujem da će se to razriješiti za vrijeme mandata našega odbora", ocijenio je Đapić.

Član Odbora Branko Tušek rekao je kako je postignut konsenzus da se ovaj proces mora dovesti u poziciju u kojoj će se zaštititi interesi radnika.

U Drvnoj industriji "Lužnjak" stečaj je pokrenut u ožujku 2001., a potraživanja zaposlenika iznose 6,5 milijuna kuna. Stečajni postupak u Tvornici stočne hrane "Fooder" pokrenut je u listopadu 2000., a zaposlenici te tvrtke potražuju oko 650.000 kuna.

Odbor se jutros sastao i u Slavonskom Brodu kako bi razmotrio predstavku invalida Mate i njegove supruge Zlate Kolač u vezi s imovinsko-pravnim sporom.

Nakon što su izviješćeni kako je sudski dio spora završen, a od pročelnice Odjela inspekcijskog nadzora iz Osijeka Vjerice Bježančević obaviješteni da nisu uočene nepravilnosti u vođenju postupka, predsjednik Odbora Anto Đapić kazao je da će se o predstavci očitovati na sjednici u Zagrebu te ih o tome obavijestiti.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije