Osijek: U prvom upisnom roku 4780 kandidata

Za upis prve godine studija na sveučilišnim i stručnim studijima osječkoga Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera" ukupno je prijavljeno 4780 kandidata, tj. 435 više od predviđenog kapaciteta od 4345 studenata, a prag na razredbenim ispitima prošlo je njih 3654, odnosno 75 posto, rečeno je na današnjoj sjednici sveučilišnog Senata.

Najveći broj prijava evidentiran je na Pedagoškom fakultetu, gdje se prijavilo 940 pristupnika, ili 153 posto više od predviđenog kapaciteta, te Visokoj učiteljskoj školi, gdje su zabilježene 733 prijave, odnosno 307 posto više od predviđenog broja studenata.

Na Ekonomskom fakultetu prijavila su se 632 kandidata, ili 20 posto više od ukupnoga kapaciteta.

Manje prijava u odnosu na ukupni kapacitet zabilježili su Poljoprivredni, Strojarski, Prehrambeno tehnološki, Pravni i Građevinski fakultet te Odjel za matematiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukupno je na sveučilišnim dodiplomskim studijima za 2725 mjesta prijavljeno 3626 pristupnika, odnosno 901 više od ukupnoga kapaciteta, a prag su prešla 2582, ili 71,2 posto.

Za 1620 mjesta na stručnim dodiplomskim studijima prijavilo se 1154 kandidata, što je 466 manje od predviđenog ukupnog kapaciteta, a razredbeni prag prešlo je njih 982, ili 85 posto.

Prorektorica Sveučilišta Draženka Jurković kazala je kako se može očekivati da će nakon prvog upisnog roka većina fakulteta popuniti broj mjesta za studij uz potporu Ministarstva znanosti i tehnologije, dok se veći broj slobodnih mjesta očekuje na izvanrednim studijima i za studente koji sami plaćaju studij.

Rektorica Sveučilišta Gordana Kralik izvijestila je kako se službeni rezultati prvog upisnog roka još očekuju, jer neki fakulteti ovoga tjedna dovršavaju upise, te da je ministar Gvozden Flego uputio požurnicu za okončanjem tog postupka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara