Osijek: Udruge iz Domovinskog rata osudile postupak Ladislava Bognara

OSJEČKA HVIDR-a, županijski Stožer za zaštitu dostojanstva Domovinskog rata i županijska organizacija Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata osudili su danas jučerašnji javni nastup bivšeg osječkobaranjskog župana Ladislava Bognara, u kojem je saborskog zastupnika Branimira Glavaša osumnjičio za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog branitelja Mate Šabića 1992.

Bognarove tvrdnje da su u Domovinskom ratu u Osijeku likvidirani hrvatski branitelji, a onda odnošeni na prve crte bojišnice te prikazivani kao žrtve ratnih sukoba insinuacije su i on će to morati dokazati na sudu, o čemu ćemo se dogovoriti sa svojim odvjetnikom, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić.

"Na Bognarov postupak treba reagirati Državno odvjetništvo jer je neprijavljivanje kažnjiva djela i počinitelja kažnjiv čin koji se goni po službenoj dužnosti", rekao je predsjednik županijskog Stožera za zaštitu dostojanstva Domovinskog rata Ivan Vekić. Ustvrdio je da Vjenceslav Bill, na čije se pismo jučer pozivao Bognar, od srpnja 1991. ne boravi u Osijeku.

U zajedničkom priopćenju za javnost, predstavljenom na konferenciji, ističe se kako je Bognarov postupak "do sada najteži napad na Domovinski rat, njegove sudionike i obezvrjeđivanje i sramoćenje žrtava koje su hrvatski narod i odani hrvatski građani pretrpjeli u ratu".

"Zahvaljujući pokajničkom ponašanju hrvatskih vlasti, dragovoljci Domovinskog rata već su izjednačeni s napadačima i zločincima. U istočnoj je Slavoniji nacionalna bitka izgubljena, ali ne u oružanom sukobu, već u lažima o tome sukobu i političkom dodvoravanju. Mislimo da se poraz hrvatske nacionalne ideje opasno bliži svome kraju", stoji, uz ostalo, u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član županijskog Stožera za obranu dostojanstva Domovinskog rata Dinko Burić ocijenio je kako je riječ o "smišljenu i organiziranu napadu SDP-a u predizborno vrijeme, potpomognutu dodvorničkom HSS-ovom garniturom u Županiji". Burić je pozvao branitelje, u duhu nedavnih poruka pape Ivana Pavla II., na oprost i neširenje mržnje te na molitvu za spas Bognarove duše. "Za sada se još molimo za duše zloduha, a nakon izbora, vidjet ćemo", rekao je Burić.

Predstavnici udruga istaknuli su kako ih ne zanima Bognarov sukob s Branimirom Glavašem, nego posljedice takvih izjava kojima se, kako drže, nastoje poništiti rezultati Domovinskog rata, odnosno slobodna i neovisna Republika Hrvatska.

U osječko-baranjskoj Policijskoj upravi kazali su da će o tom slučaju na upite novinara odgovoriti Odjel za odnose s javnošću MUP-a. Naime Bognar je jučer kazao da je Billovo pismo u kojem se Glavaš optužuje za sudjelovanje u ubojstvu Mate Šabića, i svoj dopis poslao Policijskoj upravi i Državnom odvjetništvu da utvrde činjenice.

U županijskom Državnom odvjetništvu izvijestili su da je županijski državni odvjetnik Davor Petričević na službenom sastanku u Zagrebu te da se županijsko odvjetnišvo o tom slučaju može očitovati uz odobrenje glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara