Osijek: Županijsko Poglavarstvo o radu Galerije likovnih umjetnosti i agenciji za hranu

Poglavarstvo Osječkobaranjske županije predložilo je danas Skupštini da ne prihvati izvješće ravnateljice osječke Galerije likovnih umjetnosti Jelice Ambruš o radu te ustanove u prošloj godini, na temelju nalaza Upravnog vijeća Galerije, koje je zbog uočenih nepravilnosti zatražilo njezino razrješenje i imenovanje v.d. ravnatelja.

Kako je istaknuto u raspravi na sjednici Poglavarstva, Upravno vijeće Galerije likovnih umjetnosti utvrdilo je da prošle godine nije ostvareno niti 50 posto predviđena programa, da nema jasna prikaza o potrošenu novcu za financiranje programa, da je ravnateljica djelovala protivno Statutu te da je tako protustatuarno smijenila nekolicinu članova Stručnog vijeća Galerije.

Ravnateljica Ambruš odbacila je spomenute prigovore i prije svršetka rasprave napustila sjednicu, optuživši Poglavarstvo za političku smjenu.

Te je optužbe odbacio predsjednik Županijske skupštine Branimir Glavaš, kazavši kako o smjeni ne odlučuje Poglavarstvo, nego Skupština, ako izvješće ravnateljice ocijeni negativnim.

Ustvrdio je kako je Jelica Ambruš nedavno od predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa zatražila da politički intervenira u Poglavarstvu kako bi i dalje obnašala svoju dužnost, o čemu ga je, kako tvrdi, obavijestio Šeks te da je ravnateljica očito zaboravila da je prošle godine došla na dužnost "političkim dekretom bivše vladajuće garniture, kojim je uklonjen bivši ravnatelj Vjekoslav Bizjak, kao nestranačka osoba".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poglavarstvo je od Vlade zatražilo poništenje natječaja za ravnatelja Agencije za hranu te, kako bi se ubrzao njezin osnutak sa sjedištem u Osijeku, predložilo Vladi imenovanje v.d. ravnatelja.

U raspravi je pozdravljena Vladina odluka da sjedište Agencije za hranu bude u Osijeku, kao doprinos decentralizaciji, ali je ocijenjeno da natječaj nije bio transparentan jer ga je, smatra Poglavarstvo, osim u "Narodnim novinama" trebalo objaviti i u lokalnim glasilima, pa je zatraženo njegovo poništenje, a Vladi predloženo da za v. d. ravnatelja imenuje člana Poglavarstva Borisa Antunovića.

Poglavarstvo je zaključilo kako je riječ o važnoj ustanovi za Osječko-baranjsku županiju pa je Vladi spremno ponuditi pomoć za njezin osnutak. Glavaš je ocijenio kako Poglavarstvo ne može ostati po strani u postupku izbora čelnih ljudi Agencije ili doći u položaj da o izboru čelnika te ustanove nema nikakvih podataka.

(Hina) xvuč ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara