54.224.148.23 US
 

OSNOVANO PRVO PREDSTAVNIČKO TIJELO MUSLIMANA U FRANCUSKOJ

Piše:
nedjelja, 4.5.2003. 08:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slovaPARIZ, 4. svibnja (Hina) - Izbornom skupštinom Francuskog vijeća islamskog obreda, održanom ovoga vikenda, završen je proces osnivanja prvog predstavničkog tijela muslimana u Francuskoj, dok se u zemlji, u posljednja dva tjedna, vodi burna polemika oko nošenja islamskoga vela u školama.L

"U Francuskoj ne smije postojati islam suprotan republikanskim vrijednostima", izjavio je 19. prošloga mjeseca Nicolas Sarkozy, ministar unutarnjih poslova, pred nekoliko tisuća predstavnika različitih islamskih skupina i pokreta okupljenih pod okriljem Saveza islamskih organizacija Francuske, radikalnijeg krila francuskih muslimana koje je blisko Muslimanskoj braći.

Nakon burnog neodobravanja i zvižduka većeg dijela prisutnih, Sarkozy je ponovio zakonsku obvezu da u osobnoj iskaznici stoji slika "gologlavog" muškarca ili žene, obveza koja "važi i za katoličke redovnice", pa nema "nikakvog razloga da ne važi i za muslimane".

Njegov kolega, Luc Ferry, ministar prosvjete, u "osobno ime" se pak založio za zabranu nošenja vela u školama, kao i premijer Jean-Pierre Raffarin.

"Nastavnik u razredu nije za đake katolike, židove, protestante ili muslimane, već za francusku mladež", izjavio je premijer Raffarin u parlamentu na kritiku iz redova vladajuće stranke o vladinoj "nejasnoj i dvosmislenoj" poziciji.

Bivši socijalistički ministar kulture Jack Lang pokrenuo je pak inicijativu za podnošenje zakonskog prijedloga kojim bi se zabranilo nošenje bilo kojih vjerskih "vanjskih obilježja" u školama, stavši u obranu laičkog karaktera škole koji je određen još zakonom iz 1905. godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Osnutak Francuskoga vijeća muslimanskog obreda, prve krovne organizacije za oko pet milijuna Francuza islamske vjeroispovijesti - okončan ovoga vikenda održavanjem prve opće i izborne skupštine - dodatno je raspalio strasti uslijed borbe triju vodećih struja za prevlast: alžirske, marokanske i treće, najbrojnije, koja se prepoznaje po bliskosti s fundamentalističkim pokretom Muslimanska braća.

Predstavnik umjerenog krila, Dalil Boubaker, rektor pariške džamije i vjerojatno prvi predsjednik novoosnovanog Vijeća, ocjenjuje da se u ovom konkretnom slučaju radi o "političkom fularizmu" (nap.red. foulard - franc. marama) u borbi za utjecaj u islamskoj zajednici.

Ni ankete javnoga mnijenja provedene koncem prošlog mjeseca nisu pomogle u razjašnjenju dileme: prema jednoj (koju je 24. i 25. travnja proveo Institut IFOP za tjednik Journal du Dimanche) - 74 posto ispitanika se protivi nošenju marame u školama, 5 posto su "za" a 21 posto je neopredijeljeno, dočim prema drugoj, provedenoj samo dva-tri dana kasnije (Institut BVA) - 49 posto njih želi potpunu zabranu nošenja 'fulara', dok se 45 posto ispitanika protivi takvoj zakonskoj mjeri.

"Muslimanski veo" prikriva u biti dublju raspravu koju je ovih dana u dnevniku Liberation formulirala Valerie Amiraux, autorica komparativnih studija o islamu u Njemačkoj i Francuskoj: "je li pravo muslimana privatno pravo pojedinačnog vjernika da prakticira svoju vjeru ili ono određuje kolektivno pravo zajednice vjernika u prostoru što ga nazivamo Republikom?"

Nakon pokretanja ove rasprave, kao probnog balona, vlada sada ističe da neće intervenirati putem zakona kojim bi se još više istaknuo laički karakter francuske republikanske škole jer bi to bilo u suprotnosti s europskim zakonodavstvom koje je tolerantnije spram različitih oblika vjerskog komunitarizama.

I oko ove teme, dakle, zemlja se našla u suverenističkom paradoksu: zakonska regulativa kojom bi se zaštitila vlastita republikanska i laička tradicija u velikoj je mjeri prenijeta na euroinstitucije, gdje se više vodi računa o ujednačenju zajedničkog pravnog prostora nego li o važnim pitanjima koje postavlja konkretna i za svaku zemlju specifična stvarnost.

(Hina) fcet rt

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije