Oštri verbalni sukob Shaloma i europskih ministara

IZRAELSKI ministar vanjskih poslova Silvan Shalom u četvrtak je u Dublinu, gdje se održava sastanak predstavnika zemalja EU i deset mediteranskih zemalja (Euromed), uputio oštre riječi ministrima vanjskih poslova arapskih zemalja i zemalja EU, izvijestili su u četvrtak službeni izvori.

Diplomati su izvijestili da je bilateralni sastanak Izraelaca i predstavnika Unije počeo i završio "nepotrebnom zajedljivošću" budući je Shalom europske vlade optužio za propalestinsko ponašanje, ocijenivši da to Uniju čini neprikladnim posrednikom u bliskoistočnom mirovnom procesu.

"Zapravo i nije bilo pravog dijaloga, bila je to izraelska tirada protiv EU-a", rekao je za dpa neimenovani europski diplomat koji je nazočio sastanku. No, izraelski su diplomati razgovor između predstavnika EU-a i Shaloma nazvali "iskrenom razmjenom stajališta."

"Stanje je teško, a odraz toga stanja bio je i ovaj razgovor", rekao je izraelski diplomat, da je Shalomova poruka Uniji bila jednostavna: "Ako se odlučite za jednu stranu, gubite ulogu posrednika."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Diplomati tvrde da su irski ministar vanjskih poslova, čija zemlja predsjeda Unijom, Brian Cowen, povjerenik za vanjske odnose Chris Patten i glavni predstavnik Unije za vanjsku politiku i sigurnosti Javier Solana, oštro opovrgnuli Shalomove optužbe.

Cowen je istaknuo da se politika Europe temelji na mirovnom planu oko kojega se složila međunarodna zajednica, odnosno na dogovoru o smjernicama mirovnog plana što su ga donijeli članovi bliskoistočnog kvarteta - SAD-a, Rusije, UN-a i EU-a.

Shalom je tijekom razgovora predstavnicima Unije rekao da će Izraelci nastaviti s planiranim povlačenjem iz Gaze "ali uz neke prilagodbe", unatoč tomu što je protiv povlačenja glasovao Likud. No, Cowen i Solana ponovno su inzistirali da se Izraelci moraju "u potpunosti povući" i iz Gaze i sa Zapadne obale da bi im se pružila međunarodna potpora.

Diplomati koji su prisustvovali razgovorima tvrde da su oštre Shalomove primjedbe upućene ministrima EU bile još zajedljivije od onih što su ih dan prije, na večeri organiziranoj u srijedu, izmjenjivali izraelski ministar i njegovi arapski sugovornici. "Bili smo svjedoci velikih verbalnih konfrontacija", rekao je jedan diplomat za Reuters.

Palestinski je ministar vanjskih poslova Nabil Shaath u srijedu navečer pozvao je EU da izvrši pritisak na Izraelce kako bi oni odmah prihvatili "obostrani" prekid vatre, kao prvi korak u ponovnom pokretanju mirovnih pregovora. No, izraelski diplomati tvrde da je Shalom odmah odbacio prijedlog, kazavši da je riječ o još jednom izgovoru Palestinaca koji ne žele raditi na razbijanju terorističke mreže u regiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara