Otkriven novi dnevnik Harryja Trumana

PREDSJEDNIČKI arhivisti objavili su prošli tjedan da je na poleđini jedne knjige otkriven dnevnik američkog predsjednika Harryja Trumana iz 1947. godine.

Truman, demokrat, bio je predsjednik SAD-a od 1945. godine, nakon smrti Franklina Delano Roosevelta, do 1953. godine. Njegov dnevnik vođen je na praznim stranicama na poleđini priručnika o newyorškim nekretninama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najznačajniji dijelovi odnose se na Trumanov prijedlog generalu Dwightu Eisenhoweru da se kandidira za predsjednika, dok će se on vratiti kao kandidat za potpredsjednika, ako se Douglas McArthur, junak američkog ratovanja na Pacifiku, kandidira kao predstavnik republikanaca. Na kraju se McArthur nije kandidirao, Eisenhower je odbacio Trumanovu ponudu, proglasio se republikancem i pobijedio na predsjedničkim izborima.

Trumanov dnevnik opisuje i smrt njegove majke te imenovanje generala Georgea Marshalla za državnog tajnika. No, pronađena je jedna njegova opaska iz 1947. godine - "mislim da su Židovi vrlo, vrlo sebični" - koja vjerno iskazuje antižidovske osjećaje karakteristične za to razdoblje, ali je zbunjujuća jer dolazi od američkog predsjednika koji je bio ključan za stvaranje izraelske države Izrael.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara