Otkrivena bista i predstavljena monografija o redatelju kosti spaiću

Na 10. obljetnicu smrti vodećeg hrvatskog redatelja Koste Spaića večeras je u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, u nazočnosti brojnih kazališnih djelatnika i Spaićevih poštovalaca, predstavljena monografija o njegovom životu i otkrivena bista, rad akademskog kipara Stjepana Gračana.

Monografija je objavljena u nakladi Kapitol d.o.o., koju je uredio i sam nakladnik Božo Čović.

Kosta Spaić imao je snažan utjecaj na kazališno stvaralaštvo u našoj sredini u drugoj polovici 20. stoljeća, a djelovao je kao kazališni redatelj i pedagog, radeći s brojnim glumačkim naraštajima. Monografija sadrži niz autorskih priloga.

Prvi je sintetička studija akademika Nikole Batušića pod nazivom "Umijeće inscenacije" u kojem on postavlja Kostu Spaića i njegovo djelo u kontekst stanja i povijesnih zbivanja u hrvatskom glumištu druge polovine 20. stoljeća. Iza toga slijedi opsežan tekst Marije Grgičević o životu i umjetničkom stvaralaštvu Koste Spaića pod nazivom "Redatelj veličanstvena opusa". Jagoda Martinčević osvrnula se na glazbeno-scensko stvaralaštvo Koste Spaića s naglaskom, po njezinim riječima, na nezaboravne operne režije. Spaićev dugogodišnji prijatelj i suradnik Hans Georg Shofer u svom prilogu govori o scenskim iskustvima na predstavama koje je sa Spaićem radio u Dubrovniku, Zagrebu, Baselu, te nekim drugim europskim kazalištima. Antonija Bogner-Šaban naglasila je kako je Kosta Spaić smjelim redateljskim istraživanjima označio čitavo jedno razdoblje suvremenog hrvatskog kazališta, dodavši kako je Spajić bio istinski poštovatelj zasada svoga učitelja Branka Gavelle. Jedan je od onih redatelja koji je bio usredotočen na književni predložak, ali i na kreativni dijalog s glumcima kao nositeljima trajnih vrednota scenske umjetnosti, istaknula je .
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bobi Marotti, Pero Kvrgić, Nada Suboti, Špiro Guberina i Zlatko Vitez govorili su o svojoj suradnji s tim vodećim hrvatskim redateljem.

Monografija je obogaćena s 250 crno-bijelih fotografija. Nakon predstavljanja monografije glumci kazališta Gavella s velikim su oduševljenjem otkrili bistu svog cijenjenog profesora i redatelja.

(Hina) xta ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara