OTKRIVENA LOKACIJA ANTIČKE ALEKSANDRIJSKE KNJIŽNICE

Točnu lokaciju na kojem se nalazila antička aleksandrijska knjižnica, nestala prije gotovo 16 stoljeća, otkrila je skupina egipatskopoljskih arheologa, objavilo je u subotu egipatsko ministarstvo turizma. L

Arheolozi su otkrili 13 konferencijskih dvorana koje su mogle primiti 5000 studenata, izjavio je glavni tajnik egipatskog visokog vijeća za starine Zahi Hawwas, piše u službenom priopćenju.

Dvorane su istih dimenzija, ali različito opremljene i nalaze se pored prethodno otkrivenog kazališta koje je moglo pripadati biblioteci, ističe se u priopćenju.

Auditoriji, u obliku slova U, završavaju uzdignutim sjedalom, koji su vjerojatno koristili govornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Arhimed i Euklid radili su u toj antičkoj knjižnici, navodno spaljenoj u pobuni protiv Cezara 48. godine prije Krista, pod vladavinom Kleopatre (51.-30.).

Antonije i Kleopatra prenijeli su potom knjižnicu u Serapeum, ali su ovaj zapalili kršćani 390. godine i, po mišljenju nekih povjesničara, Arapi 642. godine poslije Krista.

Novu Aleksandrijsku biblioteku inaugurirali su 2002. godine egipatski i francuski predsjednici Hosni Mubarak i Jacques Chirac.

(Hina) xbnš ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara