OTKRIVENO ŠEST NEPOZNATIH PJESAMA EDITH PIAF

Dvojica zaljubljenika u šansone otkrili su šest dosad nepoznatih pjesama francuske pjevačice Edith Piaf iz četrdesetih, diskografski "biser" koji je bio sakriven u arhivu Francuske nacionalne knjižnice, a među njima je i prva inačica "Harmonikaša" koja se isprva zvala "Vesela djevojka je tužna".

Pjesme su otkrili Eric Didi i Marc Monneray, stručnjaci za šansonu.

"Pjesme je snimio 'vrapčić' (nadimak Edith Piaf) u vrijeme rata, za tvrtku Polydor", rekao je Eric Didi. "Šezdesetih, pri selidbi, tvrtka (koja danas pripada Universalu) htjela se riješiti matrica kako bi dobila više prostora."

"Jedan je trgovac starim željezom bio zainteresiran za kupnju i posao je gotovo bio dogovoren, kada se uplela Nacionalna knjižnica koja je doznala za nagodbu i iskoristila pravo prvokupa." Matrice su se nakon toga čuvale u Nacionalnoj knjižnici.

Uz pjesmu "Vesela djevojka je tužna", prvu inačicu "Harmonikaša", autora Michela Emera koja je snimljena 5. travnja 1940., pronađene su i dvije pjesme Edith Piaf i Marguerite Monnot, jedne od njezinih omiljenih skladateljica ("C'etait si bon" i "Je ne veux plus faire la vaisselle", snimljene 8. siječnja 1943. i 12. veljače 1943.).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori drugih triju skladbi pod nazivom "Pariški ples" (8. siječnja 1943.), "Ljubavna pjesma" (14. travnja 1943.) i "Te ruke" (12. siječnja 1943.) još nisu identificirani.

"Piaf je bila jako stroga prema sebi pa vjerojatno zato ti biseri nikada nisu ugledali svjetlo dana", kaže Didi. "Povrh toga, u vrijeme 78 okretaja, diskografske kuće često su snimale nekoliko pjesama da bi na koncu zadržale samo dvije za koje su mislile da su najbolje".

Sve bi se pjesme trebale naći na "cjelovitoj Polydor verziji" koju će Universal objaviti na jesen, u prigodi 40. obljetnice smrti Edith Piaf - umrla je u rujnu 1963. u 47. godini - kada se dobiju potrebna dopuštenja od vlasnika autorskih prava.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara