54.162.163.181 US
 

Otočec: Kresović Rogulja i Geržina razgovarali o incidentima u Savudrijskoj vali

Piše:
petak, 6.8.2004. 18:22
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SUPRESJEDATELJI Stalne mješovite komisije za provedbu sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Hrvatske i Slovenije Olga Kresović Rogulja i Aleksander Geržina sastali su se u petak u slovenskom Otočcu kako bi, nakon niza incidenata u Savudrijskoj vali, pokušati usuglasiti novo rješenje za gospodarski ribolov u tom dijelu pograničnog područja, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Nakon učestalih incidenata u Savudrijskoj vali izazvanih ometanjem gospodarske aktivnosti hrvatskih ribara od strane slovenske policije, u Otočcu u Sloveniji su se sastali supredsjedatelji Stalne mješovite komisije ... i uz njih čelnici potkomisije za ribarstvo", navodi se u priopćenju.

"Cilj sastanka bio je pokušati usuglasiti novo rješenje za gospodarski ribolov u tom dijelu pograničnog područja, nakon što je 30. travnja 2004. prestao vrijediti prethodni privremeni režim", dodaje se.

Ministarstvo je priopćilo da se na sastanku razmatralo nekoliko mogućnosti, "od ponovnog obnavljanja privremenog režima do njegove moguće korekcije i uvođenja novih elemenata, u cilju osiguravanja dobrosusjedskih odnosa i nesmetanog ribolova za pogranične ribare obiju strana".

Razgovori u Stalnoj mješovitoj komisiji bi se trebali uskoro nastaviti kako bi se usuglasio prijedlog koji će zatim biti upućen vladama Hrvatske i Slovenije na daljnji postupak, dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo je priopćilo da je "Slovenska strana najavila diplomatsku notu koja će biti izravni odgovor na hrvatsku prosvjednu notu od 3. kolovoza 2004. nastavno na jučer pristiglu slovensku notu vezanu uz istu materiju, a posebno uz današnji sastanak supredsjedatelja Komisije".

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je pak nakon sastanka supredsjedatelja Stalne mješovite komisije da je hrvatska strana "unatoč prethodno postignutom i napismeno potvrđenom nacrtu dogovora na sastanku predložila dodatne nove modalitete provođenja kodeksa o ponašanju ribara u Piranskom zaljevu, koji za slovensku stranu u predloženom obliku nisu bili prihvatljivi".

Slovensko ministarstvo u priopćenju također ocjenjuje "da se dobrodusjedski odnosi mogu graditi samo uz izbjegavanje incidentnih situacija i uz izbjegavanje stvaranja novih činjenica koje odstupaju od postignutih sporazuma i uzrokuju uznemirenje".

U priopćenju se također navodi da je u petak poslijepodne slovensko Ministarstvo vanjskih poslova otpravniku poslova hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani uručilo dvije prosvjedne note. U odgovoru na hrvatsku notu od 3. kolovoza slovensko ministarstvo naglašava, navodi se u priopćenju, da su se u toj noti spomenuti "incidenti" dogodili u slovenskom teritorijalnom moru, te protestira protiv izvođenja jurisdikcije hrvatskih policijskih organa na teritoriju Slovenije.

Slovensko ministarstvo, navodi se u priopćenju, u toj je noti također protestiralo protiv upotrebe imena Savudrijska vala, jer je, kako se navodi, "međunarodno priznato povijesno ime" za to područje "Piranski zaljev".

U drugoj noti, dodaje se u priopćenju iz Ljubljane, Slovenija izražava protest protiv "pokušaja izvođenja jurisdikcije od strane hrvatskih policijskih organa u teritorijalnom moru Slovenije, te protiv širenja marikulturne djelatnosti i obavljanja ribolova hrvatskih pravnih i fizičkih osoba u teritorijalnom moru Slovenije, što se događalo krajem prošlog i početkom ovog tjedna".


Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije