Otvoren laboratorij za detekciju genetski modificiranih organizama (GMO)

PRVI hrvatski laboratorij za detekciju genetski modificiranih organizama (GMO) danas su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo otvorili ministri zdravstva i poljoprivrede i šumarstva Andro Vlahušić i Božidar Pankretić.

Laboratorij je vrijedan oko 2,5 milijuna kuna, a zajednički su ga financirala tri ministarstva - zdravstva, poljoprivrede i šumarstva i zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Građen je i opreman uz savjetodavnu pomoć stručnjaka Joint Research Centre iz Ispre (Italija), referentnog laboratorija za detekciju GMO-a Europske unije, u kojem su se obučavali hrvatski stručnjaci.

Taj laboratorij svrstava Hrvatski zavod za javno zdravstvo u red vodećih zavoda u srednjoj i istočnoj Europi, a hrvatskim potrošačima omogućava zaštitu od GMO-a i unaprjeđenje zdravlja, rekao je ministar Vlahušić.

Ministar Pankretić podsjetio je da je laboratorij konkretizacija nedavno donesenog Zakona o hrani. Hrvatska je među rijetkim zemljama srednje i istočne Europe koja ima takav laboratorij, rekao je i najavio da sada slijedi hitan posao oko osnivanja Upravnog vijeća Agencije za hranu i imenovanja direktora i struktura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laboratorij je ključni instrument za provođenje propisa iz područja GMO-a, pa tako Zakon o hrani propisuje da svaka namirnica prije stavljanja na tržište mora dobiti odobrenje, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Naveo je da je u svijetu evidentirano 50 odobrenih vrsta GMO-a koji mogu služiti kao hrana.

Također je rekao da takav laboratorij ne može biti komercijalan, jer primjerice jedna detekcija GMO-a košta 125.000 eura.

Inžinjerka biotehnologije Sanela Ljubenko Mihelj rekla je da će se u laboratoriju ispitivati sirovine i gotovi proizvodi - hrana za ljudsku prehranu i ishranu stoke. Metode su već odobrene za GMO kukuruz i soju kao sirovine i za proizvode čiji su oni sastavni dijelovi.

U laboratoriju su zaposlena četiri stručnjaka - prehrambeni biotehnolog, molekularni biolog i dva tehničara.

U srpnju 2003. stupio je na snagu novi Zakon o hrani koji regulira područje GMO u hrani za ljude i životinje, a u saborskoj proceduri je prijedlog zakona o zaštiti prirode koji će regulirati ostala područja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara