OTVORENA BIRALIŠTA NA REGIONALNIM IZBORIMA U BAVARSKOJ

U njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj započeli su u nedjelju regionalni izbori na kojima se očekuje i treći po redu ovogodišnji poraz socijaldemokrata (SPD), stranke kancelara Gerharda Schroedera.

Prema anketama, Schroeder i njegovi socijaldemokrati gube naklonost biračkog tijela, dok potpora demokršćanima raste, te se stoga bavarski izbori promatraju kao znakoviti za cijelu Njemačku.

Birališta su otvorena od osam sati ujutro do 18 sati, kada se očekuju i prvi rezultati. Na sudjelovanje u izborima u ovoj bogatoj njemačkoj saveznoj državi, u kojoj konzervativna Kršćanskodemokratska unija (CSU) ima apsolutnu većinu već više od četiri desetljeća, pozvano je više od devet milijuna birača.

Pobijedivši na bavarskim izborima apsolutnom većinom uzastopno od 1970., moćni demokršćanski CSU pod vodstvom Edmunda Stoibera (52,9 posto glasova 1998.) mogao bi na ovim izborima dobiti i preko 60 posto glasova biračkog tijela i tako ugroziti povijesni rekord od 62 posto glasova 1974. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijaldemokratski kandidat Franz Maget gaji na ovim izborima tek jednu ambiciju: umanjiti štetu po SPD upozoravajući na "protudemokratski derivat u obliku jednostranačja".

Očekuje se da će rezultat izbora biti odraz tinjajućeg bijesa javnosti zbog trogodišnje gospodarske stagnacije i velike nezaposlenosti koja je prešla četiri milijuna radno sposobnog stanovništva.

Bavarski premijer Edmund Stoiber prošle je godine vrlo tijesno, za samo 6.000 glasova, izgubio opće izbore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara