otvorena izložba "francuski dramski pisci na pozornici hnk u zagrebu"

Izložba "Francuski dramski pisci na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 1922. 2002." otvorena je večeras kao jedna od posljednjih priredaba u prigodi proslave 80. obljetnice Francuskoga instituta u Zagrebu posvećena francuskom kazalištu.

Izložba različitih materijala i reprodukcija fotografija iz Arhiva i Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta i književnosti HAZU-a prikazuje nazočnost francuskih dramskih pisaca u Hrvatskom narodnom kazalištu i Dramskom kazalištu "Gavelli".

Pregled se otvara i zatvara Moliereovim predstavama. Prva u nizu "Građanin plemić" izvedena je u siječnju 1922. u režiji Aleksandra Vereščagina u povodu 300. obljetnice rođenja velikog Molierea.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1922. do 2002. na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu predstavljeno je 136 francuskih naslova. Iz bogate arhivske građe izdvojene su fotografije, kazališne cedulje, crteži scenografa i kostimografa predstava koje su bile prijelomne u redateljskom ili repertoarnom smislu.

O izložbi je govorio savjetnik za kulturu francuskoga Veleposlanstva u Zagrebu Olivier Brochet i autorica izložbe Milena Bekić-Milnović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara