Otvorena nova zgrada Ministarstva kulture

UZ GLAZBU, ples, izložbe i žonglere danas je u Runjaninovoj ulici nasuprot Botaničkog vrta otvorena nova zgrada Ministarstva kulture.

Useljenjem u novu zgradu riješena su dva problema - obnovljena je i zaštićena zgrada koja je bila zapuštena, a Ministarstvo, koje je dosad djelovalo na više lokacija, smjestilo se pod jedan krov, rekao je ministar kulture Antun Vujić na otvorenju.

Opovrgnuo je pojedine medijske napise po kojima u novu zgradu useljavaju birokrati, napomenuvši da će, s obzirom na 11 kulturnih vijeća, u njoj raditi pjesnici, režiseri, glumci, dramaturzi, slikari, kipari, povjesničari umjetnosti, muzeolozi.

Iznos od 25 milijuna kuna, koliko je potrošeno na obnovu zgrade, ne može nikome biti sporan, naglasio je Vujić, osobito kada se zna da je prije te zgrade u Hrvatskoj obnovljeno mnogo važnih objekata i spomenika kulture, od Vukovara do Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brojne uzvanike iz javnog, kulturnog i političkog života na otvorenju su ispred zgrade dočekali zabavljači na štulama, svirači i žongleri. Baletni nastup u novim prostorijama imali su Dinko Bogdanić i Irena Pasarić, a kratki koncert Kvartet Rucner.

U predvorju novog Ministarstva postavljena su djela iz fundusa Muzeja suvremene umjetnosti (Knifer, Kožarić, Ivančić, Kipke) i maketa budućeg Muzeja suvremene umjetnosti.

Kako bi, po Vujićevim riječima, ta zgrada trebala postati dom za likovne, glazbene i književne događaje, danas su tamo otvorene i dvije izložbe - izložba studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i izložba fotografija "Baština u kamenu".

Zgrada na uglu Vodnikove i Runjaninove sagrađena je 1914. po projektu Rudolfa Lubynskog unutar najljepšega dijela zagrebačke donjogradske secesijske urbane cjeline.

Njezina obnova trajala je tri godine, a arhitektonski ju je uredio Branko Silađin. On je ministru Vujiću na današnjem otvorenju simbolički predao ključeve zgrade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara