Pakistan: Islamisti traže ostavku Musharrafa kao šefa vojske

PAKISTANSKI islamisti, nezadovoljni što predsjednik države Pervez Musharraf podupire američki rat protiv terorizma, zatražili su u srijedu da se Musharraf pismeno obveže kojeg će datuma podnijeti ostavku na mjesto vrhovnog vojnog zapovjednika, kako bi se okončala paraliza političkog života u zemlji.

Pakistanska promilitaristička vlada i oporbeni savez predvođen konzervativnim islamističkim strankama, već se 10 mjeseci natežu oko pitanja uloge Musharrafa kao šefa države i vojske, a taj je spor doslovno blokirao rad parlamenta.

Šesteročlana islamistička koalicija Muttahida Majlis-e-Amal (MMA) želi da Musharraf odustane od dvojne uloge predsjednika države i vrhovnog zapovjednika, te da traži odobrenje parlamenta za ustavne promjene, uključujući i pravo na raspuštanje parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ured načelnika glavnog stožera vojske treba biti odvojen od ureda predsjednika", rekao je jedan čelnik MMA-a nakon sastanka s premijerom Zafarullahom Khanom Jamalijem.

"Oni su nam dali riječ da će tog i tog datuma (Musharraf) razdvojiti svoj ured", rekao je dužnosnik dodajući da MMA traži da se taj datum potvrdi i napismeno te javno objavi.

MMA je ranije objavio da će nastaviti parlamentarni prosvjed u donjem domu parlamenta sve dok ne budu ispunjeni zahtjevi koalicije.

Musharraf, koji se trenutno nalazi u New Yorku povodom zasjedanja Opće skupštine UN-a, ranije je takve zahtjeve islamističke oporbe odbacivao.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara