Palestinci u izraelskoj zatvorskoj bolnici pridružili se štrajku

OSAMDESET i pet zatvorenika glavne izraelske zatvorske bolnice nedaleko od Tel Aviva pridružilo se u ponedjeljak masovnom štrajku glađu palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima koji je ušao u svoj drugi dan.

Oko 1.550 Palestinaca u pet izraelskih zatvora štrajka glađu od nedjelje. Štrajk je pokrenut u zatvoru Hadarim sjeveroistočno od Tel Aviva kao i u zatvorima Nafhah, Eshel i Ohalei Keidar na jugu Izraela.

Zatvorenici traže poboljšanje uvjeta, uključujući pravo na telefonske pozive, kontakt s posjetiteljima bez pregrada od stakla koje ih dijele, i pregledavanje zatvorenika bez drastičnog svlačenja do gola.

Izraelska skupina za ljudska prava BTselem navodi da se oko 7.000 Palestinaca, uključujući obične kriminalce, nalazi u izraelskim civilnim ili vojnim zatvorima.

Polovina njih nalazi se u zatvoru bez da je protiv njih podignuta optužnica ili su zatvoreni do kraja istrage koja se vodi protiv njih, priopćila je skupina za ljudska prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk glađu palestinskih zatvorenika podržao je predsjednik Jaser Arafat, koji je i sam u stvari zatvorenik budući da mu Izrael već mjesecima ne dopušta da napusti svoje sjedište na Zapadnoj obali.

Izrael je pak objavio u ponedjeljak psihološki rat štrajkašima priopćivši da će peći meso na roštilju ispred njihovih ćelija kako bi ih pokušao slomiti.

Izraelska je vojska u međuvremenu ubila dva palestinska militanta, koji su namjeravali ispaliti rakete u južni Izrael iz Gaze, kao i jednog civila tijekom potrage za eksplozivom na Zapadnoj obali.

Očevici su rekli da su helikopteri tipa Apache ispalili oko četiri rakete na sjever pojasa Gaze prije zore i pritom ubili dva militanta Hamasa koji su primijećeni s raketama Qassam.

Izraelski vojnici ustrijelili su kasnije tijekom dana jednog muškaraca starog oko 30 godina u Nablusu, rekli su bolnički izvori. Taj je čovjek navodno sjedio u svom domu kada su ga dva metka pogodila u srce. Glasnogovornica vojske je rekla da su vojnici pronašli dvije torbe s eksplozivom u jednoj zgradi u gradu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara