54.166.172.180 US
 

Pankretić o privatizaciji kombinata

Piše:
srijeda, 23.4.2003. 17:19
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTAR poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić ocijenio je danas u Osijeku kako se privatizacija pojedinih poljoprivrednih kombinata odvija svojim tijekom i da se očekuju ponude zainteresiranih ulagača, dok je u drugim poduzećima došlo do zastoja toga procesa.

Na sastanku s predstavnicima vladina Ureda za socijalno partnerstvo i sindikatima koji okupljaju djelatnike poljoprivrednih poduzeća Pankretić je kazao kako natječaj za kupnju dionica kombinata u Đakovu, Orahovici i Kutjevu istječe 24. travnja, kada se očekuje javno otvaranje ponuda, dok je za PIK Vrbovec odlučeno da se privatizacija odvija najprije putem neobvezujućih, a zatim i obvezujućih ponuda. "Problema ima u vukovarskom VUPIK-u zbog tužbe Slavonsko-baranjskog sindikata u vezi s pretvorbom i procjenom imovine poduzeća što je zakočilo cijeli proces i u Belju, gdje je bilo ideja o povezivanju i dugoročnijoj suradnji s Podravkom", rekao je Pankretić.

Tajnica Hrvatskoga fonda za privatizaciju Božena Mesec izvijestila je kako će se o modelu privatizacije osječkoga IPK-a raspravljati na sjednici Upravnog odbora HFP-a 28. travnja, budući da je neposredno prije prošle sjednice stiglo pismo namjere Slavonske banke o otkupu svih dionica toga poduzeća koje se, smatra ona, mora konkretizirati jer se u njemu ističe samo namjera o kupnji IPK u cjelini. Predstavnici sindikata ponovili su upozorenje da su kombinati u procesu privatizacije državnog poljoprivrednog zemljišta dobili neodgovarajuće količine za koncesiju zbog čega bi mnogi radnici mogli završiti na ulici.

Ministar Pankretić posjetio je sjedište osječkoga IPK-a pred čijom se upravnom zgradom okupilo više od stotinu djelatnika tvrtke, koji su isticali nezadovoljstvo predloženim modelom privatizacije državnog zemljišta zbog kojega bi, po procjenama Uprave i Nadzornog odbora, oko 400 radnika moglo postati tehnološkim viškom. Ministar je dočekan pojedinačnim zvižducima i uzvicima. Koordinator sindikalnih podružnica IPK Feliks Frajtag kazao je kako je Sindikat PPDIV-a najavio da će do kraja travnja održati prosvjed na Markovu trgu ako se uskoro ne donese odluka o privatizaciji IPK. "Želimo ubrzati dogovor o privatizaciji IPK između Slavonske banke i HFP-a", dodao je.

Nakon zatvorenog sastanka s predstavnicima Sindikata, Uprave IPK-a i Slavonske banke Pankretić je kazao kako će Ministarstvo ustrajati da se na sjednici Upravnog odbora HFP-a 28. travnja prihvati prijedlog Ministarstva da se udio države "proporcionalno prenese na tvrtke-kćeri u sustavu IPK te da se preuzme određeno zbrinjavanje radnika". Kazao je kako nije upitna odluka o ukidanju IPK kao holdinga, a da je Ministarstvu neprihvatljiv model Slavonske banke o otkupu svih dionica IPK kao i prijedlog da banka, davanjem kredita za zbrinjavanje radnika, umjesto bespovratnih sredstava koje predlaže država, postane većinski vlasnik nekih društava u sadašnjem holdingu.

Okupljanje radnika IPK Pankretić je komentirao da je riječ o "nekorektnom pritisku koji je produkt nečijih igara" te da su radnici "izmanipulirani".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije