Papa imenovao Eterovića glavnim tajnikom Biskupske sinode

IVAN PAVAO II. imenovao je danas hrvatskoga nadbiskupa Nikolu Eterovića glavnim tajnikom Biskupske sinode.

Papa je prihvatio ostavku dosadašnjeg glavnoga tajnika, kardinala Jeana Pietera Schottea i na to važno mjesto postavio Eterovića, dosadašnjega nuncija u Ukrajini i sisačkoga nadbiskupa, rođenoga u Pučišćima na Braču, 20. siječnja 1951. Nadbiskup Eterović je bio u više nuncijatura, radio je u Državnom tajništvu Svete Stolice za odnose s drugim državama, a nuncij u Ukrajini postao je 22. svibnja 1999. U biografiji koju objavljuje Sveta Stolica, za Eterovića piše da osim, dakako, hrvatskoga jezika, poznaje talijanski, francuski, engleski, njemački, španjolski, poljski, ruski i ukrajinski jezik. Pošto je dosad tajnik Glavne sinode biskupa bio kardinal, to znači da bi Eterović na narednom konzistoriju mogao dobiti tu titulu. Glavni tajnik Sinode organizira skupove biskupa, redovne ali i izvanredne, i jedna je od ključnih funkcija u organizaciji Katoličke Crkve.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Pavao II. imenovao je dosadašnjega ljubljanskog nadbiskupa Francea Rodea za pročelnika Kongregacije za redovnike, dužnost koju je do sada obavljao kardinal Eduardo Martinez Somalo.

To znači da će se ljubljanski nadbiskup preseliti na rad u Rim i da će najvjerojatnije na narednom konzistoriju postati kardinal
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara