Papa kritizira francuski zakon o zabrani nošenja vjerskih oznaka

PAPA Ivan Pavao II. oštro je kritizirao francuski zakon kojim se zabranjuje učenicima da u školama nose vjerske simbole, piše u subotu "Corriere della Sera".

Papa je u petak primio skupinu francuskih biskupa kojima je kazao da je taj zakon, usvojen 10. veljače u Zastupničkom domu francuskog parlamenta, "štetan za slobodu", piše u subotu list "Corriere della Sera".

"Ne mogu se izbrisati simboli vjere ljudi, niti na osobnoj niti na kolektivnoj razini. Svaki kršćanin ili vjernik druge vjere ima pravo, u mjeri u kojoj time ne prijeti sigurnosti ili legitimnoj vlasti države, biti štovan u svojim uvjerenjima i prakticiranju tih uvjerenja", rekao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pokušaj brisanja osobnih i zajedničkih uvjerenja iz društva bilo bi "suprotno pravim slobodama", drži Papa i dodaje kako mladi trebaju upoznati "vjerske tradicije drugih", odnosno trebaju sa simpatijom gledati i na vjerske simbole.

To će "dovesti do poštovanog priznavanja drugoga i njegovih religijskih vjerovanja, do pozitivnog dijaloga i do boljeg društvenog sporazumijevanja", rekao je Papa, koji je francuskim biskupima poručio da stvaraju bolje odnose s muslimanskom zajednicom.

(Hina) xst ynab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara