PARIZ: OTVORENA IZLOŽBA "RENESANSA U HRVATSKOJ"

Otvaranje izložbe "Renesansa u Hrvatskoj" u trenutku kada se ta zemlja kandidirala za članstvo u EU, pokazuje koliko je ona bliska i Francuskoj i Europskoj uniji, rekao je u srijedu francuski ministar kulture i komunikacija Renaud Donnedieu de Vabres u dvorcu Ecouenu pokraj Pariza.Donnedieu de Vabres je svoj govor inauguracije najveće hrvatske izložbe priređene u Francuskoj od hrvatskog osamostaljenja, što je ujedno i bio njegov prvi takav nastup od kako je preuzeo ministarsku dužnost nakon rekonstrukcije francuske vlade, održao u nazočnosti hrvatskog predsjednika Stipe Mesića koji je uz francuskog kolegu Jauqesa Chiraca pokrovitelj te manifestacije.

"U trenutku kada je vaša zemlja zatražila članstvo u Europskoj uniji ova izložba pokazuje nam koliko ste vi kulturno bliski nama i koliko je velik taj europski duh", kazao je francuski ministar. Kultura je identitet Europe a umjetnost njezina najveća vrijednost, ocijenio je Donnedieu de Vabres.

Francuska i Hrvatska dijele zajedničko kulturno nasljeđe - priznavanje prošlosti i brigu za zajedničku budućnost uz očuvanje europske raznolikosti, rekao je Donnedieu de Vabres.

Renesansni majstori potekli s hrvatskog tla a koji su svoja djela stvarali u europskim gradovima, najbolji su pokazatelj zajedničkog europskog kulturnog nasljeđa, istaknuo je hrvatski ministar kulture Božo Biškupić u svome govoru. Kao primjer je Francesa Laureanu (Franjo Vranjanin) i njegova djela "Oltar svetog Lazara" u Marseilleu i "Križni put" u crkvi St. Didier u Avignonu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, veze s Francuskom simbolizira ponajbolje tekst na koji su prisezali francuski kraljevi prilikom krunidbe u Reimsu, kojega je dio ispisan glagoljicom, podsjetio je Biškupić.

Biškupić je ocijenio da kulturna suradnja dviju zemalja doživljava novi procvat i citirajući primjer izložbe "Picasso - Dora Maar" (po ocu Hrvatica) koja će krajem godine biti otvorena u Zagrebu.

Autori izložbe "Renesansa u Hrvatskoj " su dr. Miljenko Jurković, profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta te profesor Alain Erlande-Brandenburg, direktor Nacionalnog muzeja renesanse u Ecouenu, gdje je priređena izložba, u suradnji s brojnim hrvatskim i francuskim galerijama i institucijama.(Hina) xrt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara