Parlament BiH za novi ustroj visokog obrazovanja, HDZ BiH protiv

ZASTUPNIČKI Dom Parlamenta Bosne i Hercegovine podržao je u utorak većinom glasova prijedlog okvirnog zakona o visokom obrazovanju unatoč protivljenju zastupnika iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) koji su iskazali strahovanje kako će na ovaj način biti dovedeno u pitanje Ustavom zajamčeno pravo hrvatskog naroda na uporabu hrvatskog jezika i pisma u sveučilišnoj nastavi.

Prijedog zakona o visokom obrazovanju izradilo je Ministarstvo civilnih poslova i komunikacija BiH a najznačajnija izmjena u odnosu na postojeća rješenja je to što bi ova oblast ubuduće, umjesto na razini županija, trebala biti uređena na razini entiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zastupnici HDZ-a BiH predložili su četrdesetak amandmana na prijedlog ovog zakona inzistirajući da se oblast visokog obrazovanja, ako se već oduzima iz ovlasti županija, prenese na razinu države.

Ministar Safet Halilović ovakve je zahtjeve odbacio argumentirajući to činjenicom kako država nema izvornih prihoda iz kojih bi se mogla financirati sveučilišta.

Projekt prijenosa ovlasti u oblasti visokog školstva sa županijske na federalnu razinu podupire i međunarodna zajednica. Svjetska banka prihvaćanjem novog zakona u ovoj oblasti uvjetovala je i dodjelu kredita od 42 milijuna dolara kojim bi se financirale sveučilišne reforme.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara