Parlamentarni izbori u Srbiji: povećani odziv

Parlamentarni izbori u Srbiji: povećani odziv

SRBI danas prvi put izlaze na parlamentarne izbore nakon raspada saveza s Crnom Gorom. U Srbiji ima oko 6,5 milijuna glasača, koji željno očekuju ishod ovogodišnjih izbora. Pitanje koje je svima na pameti, i koje najviše brine europske političke čelnike, jest: Hoće li vlast pripasti radikalima?

Na ovim izborima se bira 250 poslanika Narodne skupštine, a natječe se 20 izbornih lista, među kojima se nalazi i 6 lista stranaka koje okupljaju nacionalne manjine u Srbiji. Izbori će se održati na 8539 biračkih mjesta u Srbiji i inozemstvu, koja su otvorena od 7 do 20 sati.

Osnovni izbor koji srpski glasači imaju je onaj između Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, Demokratske stranke (DS) predsjednika Tadića i Demokratske stranke Srbije (DSS) premijera Vojislava Koštunice. Prema prvim predviđanjima, teško da će ijedna stranka uspjeti izboriti većinu glasova. U tom slučaju se očekuje koalicija Tadićevog DS-a i Koštunicinog DSS-a.

Ankete velike šanse za probijanje cenzusa od 5 % glasova i ulazak u Skupštinu daju stranci G17 +, koju vodi ekonomist Mlađan Dinkić, te nešto manje šanse bloku stranaka na čelu s Liberalno-demokratskom partijom Čede Jovanovića. Za Socijalističku partiju Srbije bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, kao i Srpski pokret obnove - stranke koje su srpskom političkom scenom dominirale 1990-ih - se, pak, smatra da nakon izbora gube parlamentarni status.

Najteže pitanje s kojim će se buduća srpska Vlada morati pozabaviti je naravno sudbina Kosova, koje bi se ubrzo moglo također odcijepiti od Srbije. Očekuje se da će UN odluku o budućnosti Kosova donijeti tijekom ove godine, prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CESID, nevladina udruga za praćenje izbora, je izjavila da je prema njenim procjenama do 16 sati zabilježen odziv od 40,5 % upisanih birača. Izborni stožer G17 Plus, pak, tvrdi da je do 16 sati izašlo oko 41 % upisanih birača.

CESID-ovi podaci prema kojima do 14 sati glas dalo 30,9 % upisanih birača ukazuju na blago povećanje u odnosu na odziv za parlamentarne izbore 2003. godine kada je u isto vrijeme odziv iznosio 29,3 %. Prve neslužbene rezultate CESID će objaviti nakon 22 sata.

Općenito se smatra da je visoki odziv loša vijest za radikale, čija je velika prednost bila upravo u discipliniranom biračkom tijelu u uvjetima niskog odziva. Međutim, zbog povećanog broja glasova potrebnih za probijanje izbornog praga, veći odziv bi mogao predstavljati problem i za manje stranke, uključujući neke koje se uvjetno u smještaju u prozapadni demokratski blok.

Konačni rezultati moraju biti objavljeni do 25. siječnja nakon čega počinju teći rokovi za konstituiranje Skupštine Srbije, kao i za izbor nove Vlade.

P.V./D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara