Patten: Put SCG ka Europi isključivo preko Den Haaga

PRIBLIŽAVANJA Srbije i Crne Gore Europi nema dok se ne ispune sve obveze prema Haaškom sudu te prije toga "nema puno smisla pokretanje procesa izrade studije o izvedivosti za približavanje Europskoj uniji" koji bi inače mogao početi ove godine, istaknuo je u utorak u Beogradu europski povjerenik za vanjske poslove Chris Patten nakon susreta s pomoćnikom ministra vanjskih poslova SCG Predragom Boškovićem.

"Voljeli bismo da se pridružite europskoj obitelji, ali to je u vašim rukama i zavisi od vaših političkih čelnika", kazao je Patten, dodajući da je prijavljivanje Srbije i Crne Gore Vijeću sigurnosti UN-a zbog nesuradnje s Den Haagom "ozbiljna stvar".

"Vi ste zemlja s potencijalima, velikom budućnošću, ali nećete imati budućnost ako gledate u prošlost", kazao je Patten.

Pomoćnik ministra Predrag Bošković je, nakon sastanka s europskim povjerenikom, kazao da su vlasti u Beogradu svjesne da približavanja Europskoj uniji "nema dok se ne ispune obveze prema Haaškom sudu" te da će se SCG "apsolutno posvetiti ispunjavanju svih preuzetih obveza prema tom sudu, jer je to uvjet opstanka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski povjerenik za vanjske poslove Chris Patten u utorak će se u Beogradu sastati i sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, potpredsjednikom Vlade Srbije Miroljubom Labusom, crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem i predsjednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem.

(Hina) xttag ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara