Pentagon razmatra zamjenu zapovjednika u Iraku

GENERAL-POTPUKOVNIK Ricardo Sanchez, zapovjednik američkih snaga u Iraku, vjerojatno će biti zamijenjen krajem ove godine, piše u utorak američki list USA Today.

List piše, pozivajući se na dužnosnika američkog ministarstva obrane, da odluka još nije konačna te da nije povezana sa skandalom zlostavljanja iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib.

Njegova zamjena se razmatra već mjesecima, a među kadidatima koji bi mogli doći na njegovo mjesto je general-pukovnik George Casey, sadašnji zamjenik načelnika glavnog stožera američke kopnene vojske. Casey je general sa četiri zvjezdice, s višim rangom od Sancheza koji ima tri.

Napominjući kako general s četiri zvjezdice ima više autoriteta USA Today piše da namjera da se takav postavi na čelo američkih snaga u Iraku ukazuje koliko ozbiljnim američka vlada smatra to mjesto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnik je kazao kako je Sanchez na mjestu iračkog zapovjednika već 14 mjeseci i da je vrijeme da se razmotri njegovo premještanje na drugo mjesto.

Sanchez je već tjednima upleten u skandal zlostavljanja iračkih zatvorenika. Zanijekao je da je odobrio oštriji tretman zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib zbog kojeg je Pentagon pokrenuo šest istraga.

Jedan vojnik već je dobio godinu dana zatvora zbog zlostavljanja.

Kako u utorak javlja The Washington Post bivša zapovjednica zatvora Abu Ghraib brigadir Janis Karpinski je suspendirana i bit će premještena u drugu postrojbu američke kopnene vojske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara