Picula: Hrvatska zadovoljna solunskim summitom

Hrvatska može u potpunosti biti zadovoljna nedavno održanim summitom u Porto Carrasu pored Soluna, na kojem su se okupili čelnici zemalja EUa i pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja, izjavio je u srijedu hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

"Možemo u potpunosti biti zadovoljni solunskim summitom, jer je između ostalog potvrđen indvidualni pristup, spomenut je naš zahtjev za članstvo u EU i najavljeni dodatni programi pomoći", rekao Picula na zajedničkoj sjednici saborskih Odbora za vanjsku politiku i europske integracije.

Picula je istaknuo da je Hrvatska "zadržala dozu realnosti u očekivanjima od summita, za razliku od nekih susjeda koji su očekivali da će dobiti status kandidata".

Ministar vanjskih poslova je rekao da će Hrvatska učiniti sve da za vrijeme irskog predsjedništva EU-om u prvoj polovici sljedeće godine dobije status kanidata i otpočne pregovore o članstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje članova Odbora znači li odlazak dugogodišnjeg talijanskog veleposlanika iz Zagreba upravo u trenutku kada Italija preuzima predsjedništvo EU-a, Picula je rekao da u tome nema "nikakvih signala".

"Mandat veleposlanika Fabia Pigliapoca davno je istekao i iz njegova odlaska ne treba iščitavati nikakve signale", rekao je Picula.

Picula je dodao da Italija "neće usporavati hrvatski put prema Bruxellesu", zbog neriješenog pitanja odštete talijanskim esulima.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac je rekao da Hrvatska nikako ne smije odustati od 2007. godine, kao datuma ulaska u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara