Picula i Arlović primili Unfraidha

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula i potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović primili su u odvojene oproštajne posjete šefa Promatračke misije Europske unije (PMEU) u regiji jugoistočne Europe Antoina Mac Unfraidha.

Picula i Mac Unfraidh konstatirali su da je u protekle dvije i pol godine, koliko je trajao Mac Unfraidhov mandat, ostvaren znatan napredak u svim državama regije, iako u različitom stupnju, pri čemu se Hrvatska pokazala najuspješnijom, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Na razgovorima je naglašena potreba daljeg jačanja suradnje u regiji. Mac Unfraidh je zaželio puno uspjeha RH na putu prema EU, te najavio da će se odluka o postavljanju novog šefa Promatračke misije EU donijeti tijekom srpnja u Bruxellesu.

Služba za odnose s javnošću Hrvatskog sabora priopćila je da se u razgovorima s Mac Unfraidhom Arlović osvrnuo na nedavne izbore za vijeće nacionalnih manjina na koje je izašao mali broj građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Arlović drži da bi najbolje rješenje bilo ono po kojem bi sve nacionalne manjine bile razmjerno zastupljene u parlamentu, na način da se biraju s građanskih i političkih lista, razmjerno uspjehu svake liste.

Otvorenih političkih pitanja kad je riječ o nacionalnim manjinama nema, sva su riješena Ustavom i Ustavnim zakonom, naglasio je Arlović. Rekao je da su tako i u Izbornom zakonu prihvaćena rješenja koja su tražili predstavnici nacionalnih manjina.

Mac Unfraidh je primijetio da je ipak vidljiv nedostatak suradnje lokalnih vlasti, unatoč, kako je rekao, znatnim naporima koji su uloženi na nacionalnoj razini i u sferi legislative, priopćio je Sabor.

PMEU djeluje u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji i Crnoj Gori. Središnji ured PMEU, na čelu kojeg je od travnja 2001. godine Mac Unfraidh, nalazi se u Sarajevu, dok u RH djeluju glavni ured u Zagrebu te regionalni uredi u Kninu i Vukovaru.

Glavne zadaće PMEU su nadgledanje političkih i sigurnosnih prilika; promatranje granica, praćenje razvoja međuetničkih odnosa i povratak izbjeglica; izrada analitičkih izvješća; rano upozoravanje Vijeća, kao i izgradnja povjerenja, sve u kontekstu provođenja politike Procesa stabilizacije i pridruživanja EU u regiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara