54.196.47.145 US
 

Picula na konferenciji u Beču

Piše:
srijeda, 3.9.2003. 14:39
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U BEČKOM sjedištu Ujedinjenih naroda počela je u srijedu Konferencija o stupanju na snagu Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa prema članku 14., u čijem radu uz ostalo sudjeluje i ministar vanjskih poslova RH Tonino Picula.

Glavni direktor UN-ovog ureda u Beču Antonio Maria Costa otvarajući konferenciju pročitao je poruku glavnog tajnika UN-a Kofi Annana u kojoj se naglašava potreba što skorijeg stupanja na snagu tog ugovora. Kofi Annan je pozvao zemlje da se suzdrže od obavljanja nuklearnih pokusa a one zemlje koje nisu do sada potpisale taj ugovor da to što prije učine, a izrijekom je prozvao sjevernu Koreju kao i drugih 11 zemalja da pristupe ugovoru.

Finski ministar vanjskih poslova, i predsjednik konferencije Erkki Tuomioja naglasio je važnost potpisivanja tog ugovora i njegove uloge koje može imati u današnjem svijetu i potrebu njegova što skorijeg stupanja na snagu.

Izvršni tajnik privremene komisije za organizaciju za provođenje Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO) i tajnik konferencije Wolfgang Hoffmann istaknuo je važnost kako političke tako i tehničke strane tog ugovora kazavši kako je potrebna politička volja zemalja koje ga još nisu potpisale da to učine.

Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa potpisalo je do danas 167 država, a ratificirale su ga 104 države. Da bi Ugovor stupio na snagu trebaju ga ratificirati i 44 države koje imaju nuklearna postrojenja na svom teritoriju. SAD kao glavni inicijator organizacije još nije ratificirao ugovor.

Republika Hrvatska potpisala ga je i ratificirala 2001. Ministar Picula je i prije nekoliko mjeseci bio potpisnik zajedničke ministarske izjave u kojoj se pozivaju zemlje koje još nisu potpisale ugovor da ga potpišu i ratificiraju kako bi mogao stupiti na snagu.

Šef hrvatske diplomacije počeo je boravak u Beču službenim ručkom koji su za ministre sudionike konferencije organizirali ministri vanjskih poslova Austrije zemlje domaćina, Japana - bivše predsjedateljice i Finske - sadašnje predsjedateljice konferencije. Ministar Picula govorit će na početku poslijepodnevnog plenarnog dijela konferencije, a imat će i nekoliko bilateralnih susreta.

Konferencija će završiti u petak, kako se očekuje, prihvaćanjem zajedničke Deklaracije i mjera o promicanju stupanja na snagu Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa.

(Hina) spđ sb

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije