54.226.55.151 US
 

Pismo EU Hrvatskoj o neizručivanju državljana SAD

Piše:
srijeda, 28.5.2003. 20:51
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

EU JE svim državama koje žele postati njezine članice poslala pismo vezano za zahtjev SAD-a o potpisivanju bilateralnog sporazuma o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu, prenijela je u Hrvatska televizija.

Pismo, kojeg su potpisali povjernik EU-a za vanjsku politiku Chris Patten i grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou, predsjedatelj Vijeća ministara Unije, napominje se:

"Želite li pristupiti EU morate omogućiti poštivanje vrijednosti i ciljeva koje ona postavlja. U vezi sa statusom Međunarodnog kaznenog suda stvari su potpuno jasne jer on uživa punu potporu Unije - i političku i financijsku".

Osvrćući se na taj problem, zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović je rekao: "Hrvatska itekako vodi obzira o smjernicama EU, a tako će i nastaviti".

Kako je istaknuo, Hrvatska ima tri skupine problema - pravne, kojima je razlog to što je Hrvatska jedan od osnivača Suda, drugi su vezani uz politička stajališta EU i Vijeća ministara, a treći su pitanje hrvatske obveze bezuvjetne suradnje s Haškim sudom.

"U svim tim dilemama stajalište hrvatske Vlade je jasno. Razgovarat ćemo sa SAD-om, ali isključivo unutar prostora koji je omeđen s ta tri naša problema vezana za njihov zahtjev", rekao je Šimonović, a prenosi Hrvatska televizija.

Hrvatski premijer Ivica Račan je u srijedu je u Krapini, gdje se susreo s gospodarstvenicima Krapinsko-zagorske županije, niječno odgovorio na pitanje o tome je li dobio pismo povjerenika EU-a Pattena i grčkog ministra vanjskih poslova Papandreoua.

Na novinarski upit o tom pismu, te na tvrdnju da se u njemu Hrvatsku podsjeća na stav EU-a, Račan je odgovorio kako Hrvatska jako dobro zna taj stav.

U srijedu su sarajevski mediji - BH TV1 i list "Dnevni avaz" -prenijeli kako je EU zatražila od Bosne i Hercegovine da ne ratificira sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu.

"Kao zemlja s kojom EU želi bliske odnose pozivate se uzeti u obzir zaključke Vijeća ministara Unije kada budete zauzimali stajalište o zahtjevu SAD-a za zaključenje bilateralnog sporazuma", stoji u pismu kako su prenijeli BH TV1 I "Dnevni avaz".

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin uputio je hrvatskim vlastima otvoreno pismo u kojem je napisao kako SAD "ne prisiljavaju Hrvatsku da bira između SAD i EU", piše u srijedu "Vjesnik".

U otvorenom pismu veleposanik Rossin napisao je kako "ne postoje pravne zapreke potpisivanju bilateralnog sporazuma o neizručenju između Hrvatske i SAD-a jer takav sporazum ne bi uvrijedio Rimski status kojim je osnovan Međunarodni kazneni sud".

"Teško je shvatiti kako bi naš pokušaj da upotrijebimo odredbe Rimskog statuta u zaštiti svojih građana mogao povrijediti duh sporazuma, kad i sam sporazum dopušta članicama Međunarodnog kaznenog suda da izuzmu svoje građane na sedam godina", navodi se u pismu veleposlanika Rossina.

"SAD ne ucjenjuju Hrvatsku", ističe u svom pismu Rossin.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije