54.226.41.91 US
 

Pismo potpredsjednika Vlade Granića premijeru Račanu

Piše:
petak, 17.10.2003. 16:45
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

POTPREDSJEDNIK Vlade Goran Granić u u petak je pismom premijeru Ivici Račanu objavio kako podnosi ostavku na dužnost predsjednika Savjeta za suradnju s Međunarodnim sudom i međunarodnim kaznenim sudovima nakon što je Hrvatski sabor prihvatio zaključak kojim obvezuje Vladu na postupanje koje je, po shvaćanju Granića, suprotno zakonitosti i zaštiti interesa Republike Hrvatske. Pismo prenosimo u cjelosti.

"Gospodine predsjedniče,

Zaključak Hrvatskog sabora od 17. listopada 2003. godine, kojim obvezuje Vladu Republike Hrvatske, i time njen Savjet za suradnju s Međunarodnim sudom i međunarodnim kaznenim sudovima, da postupaju drugačije nego što su do sada postupali, protivi se mom shvaćanju zakonitosti i zaštite interesa Republike Hrvatske, za koje sam uvjeren da su ispravni, pa Vas obavještavam gospodine predsjedniče Vlade da počam od današnjeg dana više neću obavljati poslove koji su u djelokrugu predsjednika Savjeta za suradnju s Međunarodnim sudom i međunarodnim kaznenim sudovima.

Poznato Vam je da smo ja osobno i Savjet u cjelini poslove iz svoje nadležnosti obavljali u skladu sa stavovima Vlade Republike Hrvatske, u potpunosti poštujući obaveze koje je Republika Hrvatska preuzela prema Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju i Tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, kako proizlazi iz odredbi Ustavnog zakona o suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom ("Narodne novine", broj 32/96), te u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Pri tom je Savjet prihvaćao suradnju i pružao pomoć, putem Ureda za suradnju s Međunarodnim sudom i međunarodnim kaznenim sudovima svakom hrvatskom državljaninu osumnjičeniku ili optuženiku u postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, osim u slučajevima kada se ovakav postupak politizirao ili je traženo da Savjet postupa, prema njegovom shvaćanju, suprotno propisima. Ovakav pristup iskazan je i u stajalištu Vlade Republike Hrvatske "da dokumenti koji se prikupljaju na zahtjev MKSJ-a prema citiranoj odredbi članka 25. Ustavnog zakona o suradnji s MKS-om za potrebe tog Suda, s obzirom da predstavljaju integralni dokazni materijal kao dio aktualnog kaznenog postupka, ne ulaze u krug materijala, dokumenata i podataka iz odredbe članka 15. stavka 1. Poslovnika Hrvatskoga sabora, te bi Vlada, njihovom predajom osobama koje ne predstavljaju krug sudionika u tom sudskom postupku, očigledno postupila protuzakonito i suprotno nalozima i pravilima tj. interesima Suda kao i interesima stranaka u postupku, odnosno stvorila bi situaciju koja bi mogla škoditi njihovom postupanju".

Hrvatski sabor je danas, 17. listopada 2003. godine temeljem provedene rasprave o Interpelaciji o radu Vlade Republike Hrvatske po pitanju "Postupci Vlade Republike Hrvatske u slučaju generala Ante Gotovine", koju je podnio Klub zastupnika HSLS-a prihvatio Zaključak "Hrvatski sabor obvezuje Vladu Republike Hrvatske i ostala tijela državne uprave, da svim bivšim i sadašnjim pripadnicima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga, koji se nalaze ili se nađu u statusu osumnjičenika ili optuženika Međunarodnog suda za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na području bivše Jugoslavije od 1991. godine (Međunarodni kazneni sud u Den Haagu), kao i njihovim odvjetnicima, osigura pravnu pomoć i pristup dokumentima potrebnim za obranu. Ovo se posebno odnosi na dokumente koji su već dostavljeni Tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu.". Ovim Zaključkom Hrvatski sabor je zatražio od Vlade Republike Hrvatske i njenog Savjeta za suradnju s Međunarodnim sudom i međunarodnim kaznenim sudovima da postupe suprotno svom stanovištu."
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije