Plaće članova njemačke vlade i dalje zamrznute

VODEĆI političari najvećih njemačkih parlamentarnih stranaka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Kršćansko demokratske unije (CDU) zauzeli su se za nastavak zamrzavanja plaća članova njemačke vlade. Odluka savezne vlade iz 2003. o zamrzavanju plaća članovima kabineta na dvije godine odnosila bi se tako i na 2005. godine. Tako će njemačkom kancelaru Gerhardu Schr?deru, saveznim ministrima i državnim tajnicima i u 2005. biti isplaćivana ista primanja kao i 2003. i 2004. iako je bilo planirano povećanje plaća vrhunskih političara za 4,4 posto od 1. siječnja 2005.

Član predsjedništva SPD-a Ottmar Schreiner je u razgovoru za dnevnik "Bild" izjavio da bi povećanje plaća vrhunskih političara bilo "neprikladno" s obzirom na trenutačne probleme u gospodarstvu. On se istodobno zauzeo za promjenu zakona o plaćama državnih službenika koji predviđa cikličko povišenje plaća. Vrijeme je da se i državni službenici prilagode novonastalim uvjetima, zaključio je Schreiner.

I povjerenik CDU-a za unutarnjopolitička pitanja Wolfgang Bosbach također smatra da povećanje plaća ministrima za prosječnih 630 eura mjesečno "trenutačno ne dolazi u obzir".

Vlada je nedavno donijela paket mjera za oživljavanje tržišta rada koji sadrži smanjivanje mnogih povlastica, među ostalim i potpore za nezaposlene.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća primanja od visokih državnih službenika uživa njemački predsjednik Horst K?hler (17 700 eura). Kancelar Schr?der prima 17500 eura mjesečno, dok ministri sa zastupničkim mandatom primaju 14300 eura.(Hina)xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara