Ploče: Predsjednik Mesić razgovarao s gradskim i lučkim vlastima

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić danas je u Pločama s gradskim i županijskim te s čelnicima Lučke uprave i poduzeća Luka Ploče razgovarao o poteškoćama i razvojnim projektima grada i Luke te o mogućnostima korištenja prostora koje je ranije koristila vojska i mornarica.

Odgovarajući na novinarski upit o ratifikaciji više godina osporavanog sporazuma s BiH o korištenju Luke Ploče, predsjednik Mesić rekao je kako on nije nikada rekao da bi taj sporazum trebalo ratificirati.

"Kada je taj sporazum dogovaran bila je sasvim druga situacija, a danas je BiH međunarodno priznati subjekt sa svim institucijama centralne vlasti i suverena kao i sve druge države u Europi, a Hrvatska je na pragu ulaska u EU", izjavio je predsjednik Mesić.

Dodao je kako sporazum o Luci Ploče treba gledati kao na poslovni odnos i tako ga rješavati. Stoga bi, drži Predsjednik, obje strane trebale sjesti za stol i ravnopravno razgovarati o rješenjima otvorenih pitanja bez diskriminacije ili privilegija za bilo koju stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako bude tako", naglasio je, "vrlo brzo će se doći do rješenja". To je posebno važno, nastavio je, u situaciji kada se obnovi željeznička pruga i uspostavi cestovni koridor, kada će Ploče postati ulazno - izlazna luka ne samo za nas i BiH, nego i za Mađarsku i druge države sve do Ukrajine.

"Najvažnije je", ponovio je, "sjesti za pregovarački stol i riješiti otvorena pitanja u sporazumu o korištenju Luke Ploče". Na inzistiranje novinara znači li to da iz sporazuma treba isključiti međunarodnu zajednicu i njezina predstavnika iz Uprave, hrvatski Predsjednik je samo odgovorio: "Naći ćemo rješenje".

Za razvoj Ploča vrlo je važno riješiti pitanje prostora koje je ranije koristila vojska i mornarica, a koji se "sjajno mogu upotrijebiti primjerice za gradnju marine za mega jahte te za širenje slobodne zone", kazao je predsjednik Mesić. Što prije treba izgraditi i autocestu do Dubrovnika, koja će ove dijelove zemlje spojiti sa srednjom Europom, dodao je, jer je i to preduvjet bržeg razvoja.

"Informacije dobivene na današnjim sastancima s gradskim i županijskim čelnicima te s vodstvom Luke i Lučke uprave", zaključio je predsjednik Mesić, "bit će korisne i meni i Vladi, u pregovorima BiH, ali i za rješenje drugih problema na koje se ovdje nailazi".

Nakon posjeta Pločama Predsjednik Republike otišao je jahtom "Jadranka" na otok Korčulu gdje će posjetiti Velu Luku i rehabilitacijski zavod "Kalos" te razgovarati s čelnicima općine i zavoda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara