počela vojna vježba "zajednički pothvat 2003."

Svečanim koordiniranim uplovljavanjem 10 vojnih brodova zemalja sudionica, u Ratnoj luci Lori u Splitu počela je NATOova mornarička vojna vježba "Zajednički pothvat 2003."L

U vježbi sudjeluju snage NATO-zemalja, zatim zemlje partneri i članice "Partnerstva za mir", Belgija, Francuska, Grčka, Italija, Bugarska, Letonija, Rumunjska, Slovenija, Albanija, Rusija, Ukrajina, Egipat, Alžir i Hrvatska, koja je ove godine domaćin i sudjeluje s dva broda i jednim zrakoplovom.

Glavni je dio vježbe najavljen za 19. rujna u Hvarskom kanalu, a vezan je za traganje i spašavanje na moru te protuminsko djelovanje. U vježbi će sudjelovati više od 500 ljudi, članova posada i zapovjedništva, 10 brodova i pet zrakoplova. "Zajednički pothvat" održat će se pod izravnim zapovjedništvom NATO-ova Stožera za južnu Europu, kojemu je na čelu viceadmiral Ferdinando Sanfelice di Monteforte.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, najavljene su i mnoge radionice u Ratnoj luci Lori i u Zrakoplovnoj bazi Divuljama o protuminskom djelovanju, vođenju i planiranju operacija, traganju i spašavanju.

"Zajednički pothvat" NATO-ova je pomorska vježba posebice osmišljena za Jadransko more zbog njegovih specifičnosti i geopolitičkog položaja. Održava se svake dvije godine u drugoj zemlji domaćinu, a svrha joj je uvježbati postupke i komunikaciju, te pokazati NATO-ovu sposobnosti za puno integriranje višenacionalnih partnerskih snaga. Njome se zadovoljava i prioritetna zadaća NATO-saveza - održati mir dijalogom i suradnjom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara