POČEO KORZIKANSKI REFERENDUM

Birališta na kojima će stanovnici Korzike u nedjelju odlučivati o većoj autonomiji otoka otvorena su u 8 sati ujutro, javljaju agencije. L

Oko 190 tisuća korzikanskih birača pozvano je da se referendumom izjasne o promjeni statusa svoga otoka: umjesto dva departmana - Gornja i Južna Korzika - predlaže se osnutak samo jedne teritorijalne zajednice s većim ovlastima u pitanju lokalne uprave i fiskalne politike.

"Otok ljepote", kako Francuzi nazivaju Korziku, poprište je nasilja u kojem je od 1975. ubijeno, ne računajući brojne žrtve lokalnih obračuna, petnaest državnih dužnosnika, od toga devet policajaca i jedan prefekt (Claude Erignac, 1998.), dok se napadi na državne i javne ustanove više i ne broje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon izbora Jacquesa Chiraca za predsjednika Francuske nova vlada je pokrenula niz mjera za rješavanje toga problema, uvažavajući i zahtjeve nacionalista, od njihova prijedloga da zatvorenici korzikanskog porijekla izdržavaju kaznu na otoku, do stvaranje jednog administrativnog tijela.

Posljednja ispitivanja javnosti daju prednost "referendumskom da" od oko 52 posto, ali pobjeda nije sigurna zbog velikog broja neodlučnih i preokreta tendencija, jer je na početku kampanje - 23. lipnja - referendumsko "da" uživalo podršku od 62 posto ispitanika.

Birališta će biti zatvorena u 18 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara